MJOPNieuwsOnderhoud

Gratis MJOP een puntje voor op de vergadering.

Welke VvE wil het niet. Een bijna GRATIS Meerjarenonderhoudsplan ofwel MJOP? Dat kan voor iedere VvE en tóch horen wij hier bij VvE Centraal weinig over terwijl het direct effect heeft op uw maandelijkse bijdrage van aan de VvE. Donderdag wordt er besloten of het verplicht wordt om een half procent te reserveren voor toekomstig onderhoud, en als basis hiervoor is het MJOP een mooi gereedschap.

Wat bevat het MJOP?

Een Meerjarenonderhoudsplan, in de regel afgekort tot MJOP of MOP,  is een methodiek waarbij de te verwachten onderhoudswerkzaamheden in tijd, geld en omvang worden zichtbaar gemaakt. Voor een bepaalde periode (meestal 10 of 15 jaar maar kan oplopen tot 40 jaar) wordt voor alle onderhoudsgevoelige elementen van een gebouw vastgesteld wanneer, hoe vaak en welke onderhoudswerkzaamheden noodzakelijk zijn om de staat van onderhoud van dat gebouw op een bepaald gewenst niveau te houden of te krijgen. Een MJOP wordt opgesteld aan de hand van recente inspectiegegevens. Een MJOP is daarom een dynamisch document wat periodiek (elke 3 jaar) dient te worden geactualiseerd.

Waarom een MJOP

Het was altijd al aan te raden om een MJOP te gebruiken voor het budgetteren en inplannen van onderhoud van het VvE complex. In plaats van natte vinger werk werd het met een goed opgesteld MJOP een stuk duidelijker wat en wanneer er qua onderhoud aan staat te komen en wat hiervoor aan reserve voor opgebouwd zou moeten worden. Dit wordt een stuk belangrijker voor iedere VvE. Waarom, omdat er op korte termijn een verplichting komt om te reserveren voor toekomstig onderhoud. Wanneer u als VvE geen MJOP heeft dan dient u hiervoor een minimale reserve op te bouwen van 0,5% van de herbouwwaarde van uw complex. Heeft u wel een actueel MJOP dan kunt u ervoor kiezen om de reserve parallel te laten lopen met het MJOP.

GRATIS MJOP

Bijna, Het is nu mogelijk om eenmalig voor het opstellen van het MJOP 75 % subsidie te krijgen. Naast de verplichte reserve is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor het opstellen van het MJOP. Natuurlijk worden hier voorwaarden aan gesteld, maar die zijn zeker niet raar. Het belangrijkste is dat het MJOP niet alleen kijkt naar heb behoud van uw complex zoals het nu is of zou moeten zijn. Er dient ook een verduurzamingscomponent aan te zitten op basis van een energieprestatie advies. En er zit een maximum aan het bedrag en is afhankelijk van het aantal woningen in het complex.

Aantal koopwoningen binnen verenigingMaximaal Subsidiebedrag
1 of 2 woningen€ 750
3 of 4 woningen€ 1500
meer dan 4 woningen€ 1500 + € 150 per extra woning met een maximum van € 3450

Hoe krijg je dit als VvE

De overheid heeft de volgende voorwaarden opgeteld. Voldoet u aan deze voorwaarden dan komt u in aanmerking voor deze subsidie.

• Subsidie voor een MJOP ontvangt u alleen in combinatie met een energieadvies.
  • Voor de subsidie geldt het aantal woningen met eigenaars-bewoners van de vereniging. Dit betekent dat de woning eigendom is en ook hoofdverblijf van de bewoner is of wordt.
  • De vergadering van eigenaars of de algemene ledenvergadering van een vereniging stelde het MJOP vast na 1 september 2016. Dus als u het nu op de agenda zet voldoet u aan deze voorwaarden.
  • Het MJOP beschrijft alleen de delen van een gebouw of groep van gebouwen waarvoor de vereniging verantwoordelijk is voor het beheer en het onderhoud.
  • De vereniging vraagt subsidie voor energieadvies, MJOP en/of procesbegeleiding achteraf aan. Het stuurt daarbij een factuur en een betalingsbewijs mee.
  • Is de vereniging verantwoordelijk voor meerdere gebouwen? Per vereniging kunt u maar eenmaal subsidie ontvangen voor Energieadvies en/of MJOP en procesbegeleiding.
  • Het MJOP bevat een overzicht van de onderhouds-, herstel- en vernieuwingswerkzaamheden gedurende de looptijd van het plan.
  • Het MJOP bevat de planning van de uitvoering van minimaal 2 van de volgende maatregelen binnen 10 jaar:

– isolatie van dak
– gevelisolatie
– spouwmuurisolatie
– vloer of bodem isolatie
– aanbrengen van hoogrendementsglas
– aanbrengen van zonnepanelen
– aanbrengen van zonneboilers
– plaatsen van pelletskachels
– plaatsen van warmtepompen
– plaatsen van biomassaketels

• Het MJOP bevat een kostenberekening van de geplande werkzaamheden en een gelijkmatig toekenning van de kosten aan de onderscheiden jaren.

Aanvullend zijn er nog een aantal administratieve voorwaarden waar u aan moet voldoen.

Voor de subsidieaanvraag heeft u onder andere nodig:

• Gegevens gecertificeerd bedrijf en EPA-adviseur (KVK-nummer, naam, adres)
  • Factuur en betaalbewijs

Stappenplan

Wilt u in aanmerking komen voor deze subsidie dan helpt het volgende stappenplan u om de juiste stappen te nemen.

1. Is de Vergadering van Eigenaars al bekend? en is deze niet binnen 17 dagen? dan kunt u dit punt nog op de agenda krijgen
  2. Bepaal wat u moet doen om een punt op de agenda te krijgen. Dit staat beschreven in het splitsingsreglement van uw VvE
  3. Leg het benodigd aantal stemmen vast voor het indienen van een vergaderstuk door middel van een tekenlijst
  4. Bepaal het maximale bedrag aan subsidie waar u recht op heeft.
  5. Verzoek indienen om het MJOP met Energieprestatieadvies op de agenda van de vergadering van eigenaars te zetten.
  6. Juiste partij kiezen die voldoet aan de gestelde voorwaarden van de RVO
  7. Contracteer de partij
  8. Dien uw subsidieverzoek in bij RVO
  9. Geniet van de 75% subsidie en het betere inzicht in uw toekomstig onderhoud die u als VvE heeft gekregen

Wilt u hulp hebben bij het proces vul dan hier uw gegevens in dan helpen wij u verder op weg.

[kleo_button title=”Ik wil graag GRATIS hulp bij mijn D MJOP aanvraag” href=”https://vvecentraal.nl/ondersteuning-dmjop-aanvragen/” style=”highlight” size=”” ]