Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

BesparingEnergiebesparingVerduurzaming

5 Tips: Wat iedereen moeten weten over verduurzaming van blokverwarming

Het is een groot misverstand om te denken dat u zomaar een (gasabsorptie)warmtepomp kunt inzetten om het energieverbruik in bestaande woongebouwen te verlagen. Vaak wordt gedacht dat met dit soort “zwaar duurzame” investeringen de kans op succes het grootst is. Maar laat dat nu niet het geval zijn.

Hoe creëert u de juiste omstandigheden ?

Een investering in warmtepomp is met de huidige techniek zeker een interessante stap om in de toekomst het gasverbruik verder te reduceren. Het toepassen van dergelijke techniek vereist wel dat de achterliggende installatie naar behoren functioneert. Dit betekent dat installatie niet vervuild mag zijn en op de juiste manier (waterzijdig) moet worden ingeregeld zodat de volledige capaciteit beschikbaar is. Ook het isoleren van transportleiding voorkomt energieverlies. U creëert hiermee omstandigheden waarmee u een goed werkende en energiezuinige warmtepompinstallatie kunt isoleren. Ook is het vanzelfsprekend dat u geen duurzame warmte gaat opwekken om vervolgens te verliezen tijdens transport naar de radiatoren.

5 tips voor snelle winst

Een recent onderzoek bij 20 woongebouwen aangesloten op stads- of blokverwarming toonde aan dat vrijwel alle verouderde verwarmingsinstallaties inefficiënt functioneren.   Het plaatsen van voor instelbare thermostaatkranen per radiator, het aanbrengen van drukverschilregelingen per strang en het aanbrengen van leidingisolatie waren volgens dit onderzoek te belangrijkste maatregelen die moesten worden genomen.

Tip 1:

Water in het cv-systeem moet zoveel mogelijk vrij zijn van vuil en lucht. Vuil en lucht in het systeem zijn een belangrijke oorzaak van storingen en overmatige slijtage. Vervuiling in radiatoren heeft nadelige gevolgen voor de capaciteit van de verwarmingsinstallatie. Controle van de waterkwaliteit is bovendien de eerste stap voordat men renovatie werkzaamheden gaat uitvoeren aan de installatie. Verzeker uzelf ervan dat de juiste filters en voorzieningen voor ontgassing aanwezig zijn in de installatie.

Tip 2:

Inregelen van de juiste hoeveelheid water per radiator. In vrijwel alle cv-installaties wordt het verwarmde water te snel gecirculeerd en bovendien slecht verdeeld. Klachten zoals ruisende geluiden, slecht verwarmde appartementen en hoge energiekosten zijn typische gevolgen van een slecht ingeregelde installatie. Het aanbrengen van druk gecompenseerde thermostaatkranen is een belangrijke maatregel om klachten te verhelpen en het energieverbruik te verlagen.

Tip 3:

Warmteverlies als gevolg van slecht geïsoleerde leidingen en appendages mogen absoluut niet onderschat worden. Besparen op isolatie is beslist een verkeerde vorm van zuinigheid. De investering is vaak beperkt waardoor de terugverdientijd van een goede kwaliteit en goed aangebrachte isolatie varieert van 2 tot 4 jaar.

Tip 4:

De aanvoertemperatuur van de cv-installatie moet worden geregeld aan de hand van de buitentemperatuur. Deze zogeheten weersafhankelijk regelaars moeten goed worden afgesteld om onnodig energieverlies te voorkomen. Nog maar al te vaak staat de stooklijn veel te hoog afgesteld met enorme consequenties voor het energieverbruik.

Tip 5:

De laatste en misschien wel de belangrijkste tip is dat de bewoners bewust zijn van hun energieverbruik. De aanwezigheid van warmtekosten verdeelmeters op radiatoren geeft bewoners inzicht in hun individuele verbruik waardoor bewust stookgedrag gestimuleerd wordt. Warmtemeting is bovendien wettelijk verplicht gesteld. Indien een appartementencomplex voorzien is van een collectieve verwarming zoals blokverwarming, dan dient deze uiterlijk op 31 december 2016 voorzien te zijn van individuele meters.

Wilt u meer weten over het onderwerp blokverwarming? Bekijk onze site www.blokverwarming.nl eens.

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.