Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

LiftMeerjarenonderhoudplanOnderhoud

Lift renoveren of vernieuwen en 5 tips

Veel Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) denken na over de manier waarop ze de oudere liften zullen gaan renoveren. Speelt daarbij de vraag: moderniseren of vernieuwen, dan is het goed om stil te staan bij de veranderingen op het gebied van de liftnormen.

De prijzen van nieuwe liften zijn de afgelopen jaren onder druk komen te staan. Daardoor zijn er vaker situaties waarbij de eigenaar, al dan niet hierop gewezen door zijn adviseur, overweegt niet te renoveren maar te kiezen voor een geheel nieuwe lift.

Voor en tegen

Soms kan dat zinvol zijn, soms ook niet. Er zijn oudere liften die voorzien zijn van zeer degelijke onderdelen, bijvoorbeeld erg sterke deuren. Dan ga je er niet altijd op vooruit bij liftvervanging. Een nieuwe lift is vaak comfortabeler en veiliger. Een zorgvuldige afweging is nodig, waarbij ook energieverbruik bij modernisering e en vervanging met elkaar vergeleken kunnen worden. En niet te vergeten de benodigde tijd. Uw liftbedrijf of adviseur kunnen u wat dat betreft met raad en daad terzijde staan.

Welke norm geldt wanneer?

Bij een liftrenovatie blijft de norm van kracht die bij de ingebruikname gold. Dat kan de NEN 1081 zijn, maar ook de EN 81-1/2. Bij liftvernieuwing geldt de huidige norm voor nieuwe liften. Dat kan, bij ingebruikname voor 31 augustus 2017, de EN 81-1/2 zijn, maar ook de  EN 81-20. Bij ingebruikname na 31 augustus 2017 geldt alléén de EN 81-20.

Vrije ruimte

Hoe ouder de norm, hoe beperkter de minimaal vereiste vrije ruimte boven- en onder de liftkooi in de uiterste posities. Bij het vernieuwen van een lift is dus meestal extra vrije ruimte vereist. Die moet dan wel bouwkundig beschikbaar zijn, want anders is vernieuwen geen optie. Daarbij moet ook in ogenschouw worden genomen dat de eisen aan de vrije ruimte boven- en onderin de schacht van liften gebouwd onder de EN 81-20 uitgebreider kunnen zijn dan de vrije ruimte eisen bij liften gebouwd onder de EN 81-1/2.

Vaart maken kan wenselijk zijn

De situatie kan ontstaan dat u kiest voor vernieuwing van een NEN 1081 of van een EN 81-1/2 lift en dat u voldoende vrije ruimte heeft voor vervanging door een nieuwe lift op basis van de EN 81-1/2, maar dat u onvoldoende vrije ruimte heeft voor vervanging op basis van de EN 81-20. Dan is het zaak om de vaart erin te houden zodat oplevering ruim voor 31 augustus 2017 plaatsvindt. Want dan mag u de EN 81-1/2 nog hanteren.

5 tips

 1. Kijk niet alleen naar de prijs van nieuwbouw of renovatie. Kijk naar de totale liftkosten gedurende de rest-levensduur (total costs of ownership).
 2. Maak gebruik van de meerjarenonderhoudsbegrotingen van uw liftbedrijf, maar realiseer u dat het bedrijf aan de veilige kant blijft.
 3. Maak binnen uw VvE zelf een lijst met wensen rond levensduur, toegankelijkheid, comfort, veiligheid, energieverbruik etc. Ga daarmee naar uw liftbedrijf. Laat hen op basis van uw wensen hun beste invulling offreren. Gebruik hun deskundigheid. Komt u er niet uit? Raadpleeg dan een adviseur.
 4. Heeft u een liftmachinekamer? Blijf die gebruiken, ook na de renovatie/vervanging.
 5. Neem bij het upgraden van de veiligheid in ieder geval de kooiafsluiting, deurdetectie, alarmering en noodverlichting mee. Laat ook het stopverschil reduceren en denk aan aan (veiligheids)voorzieningen voor ‘honden in de lift’, evacuatie en scootmobielgebruik.
Over de auteur

Koos Lindberg is 12 jaar liftinspecteur geweest, daarna aantal jaren afdeling Marketing gerund. van 2000 tot 2004 leiding gegeven aan lifttechnisch adviesbureau Eurlicon. Daarna tot heden: manager communicatie Liftinstituut Holding
  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.