Ontheffing voor 5 nieuwe energie-experimenten

Eerder hebben is al aandacht besteed aan de mogelijkheid voor verenigingen van eigenaren om ontheffing aan te vragen en af te  wijken van de Energiewet uit 1998. Uit een bericht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl) blijkt dat hier vijf cooperaties en verenigingen van eigenaren gebruik  van hebben gemaakt.

De overheid biedt met de Experimenten elektriciteitswet de mogelijkheid voor energie-experimenten. Coöperaties en verenigingen van eigenaren konden tot 8 september aanvragen indienen voor zowel ‘grote’ experimenten als projectnetten. 5 partijen maakten hiervan gebruik. De overheid honoreerde al hun aanvragen. Op 28 november ontvingen ze hun ontheffing. De 5 partijen zijn:

1. Coöperatieve Vereniging Schoonschip
Een coöperatie in Amsterdam-Noord werkt aan de nummer 1 zelfvoorzienende drijvende gemeenschap van Europa. Het intelligente projectnet sluit 46 waterwoningen op elkaar aan. Het maakt gebruik van zonnepanelen, centraal aangestuurde warmtepompen en opslag.

2. Energiecoöperatie Villa de Verademing
Een Haagse coöperatie werkt aan een projectnet voor 12 koopappartementen in een te herontwikkelen buurthuis. Er komen nieuwe innovatieve zonnepanelen, die ook warmte opwekken, en een kleine windturbine. Het gebouw levert netto warmte en elektriciteit op.

3. Coöperatieve vereniging De Windvogel
Verschillende maatschappelijke, culturele en commerciële partijen werken samen in ‘Kringloopgemeenschap Bodegraven-Reeuwijk’. Met een windturbine en zonnepanelen willen zij ruim 2.500 huishoudens en andere kleinverbruikers van elektriciteit voorzien.

4. VvE Noordstraat 111 Tilburg
In een Tilburgs pand komen 3 appartementen. Het projectnet krijgt zonnepanelen en een zonnecollectorsysteem. Warmtebuffers, balansventilatie en hotfill van de vaatwassers en wasmachines zorgen voor een lagere aansluitwaarde en netbelasting dan standaard.

5. VvE Aardehuizen Olst
In een groot experiment streven 23 aardewoningen en een gemeenschapshuis naar nulverbruik en een zo groot mogelijke autonomie. Zonnepanelen zorgen voor 100% dekking van het jaarverbruik. Ook werkt VvE Aardehuizen Olst aan accuopslag.

Bron:rvo.nl
Foto: rvo.nl