Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Energie

3 risico’s in woongebouwen met collectieve warmtapwaterbereiding

3 risico’s in woongebouwen met collectieve warmtapwaterbereiding

Alweer ruim 17 jaar geleden voltrok zich in de Westfriese Flora in Bovenkarspel werelds grootste legionella-uitbraak en heeft uiteindelijk aan 32 mensen het leven gekost. Sindsdien zijn er scherpe regels gesteld om legionella groei in tapwaterinstallaties te voorkomen.

Door veelvoudig gebruik van de waterleidingen in woongebouwen is de kans op stagnatie en vervuild water klein. Wel kan er enig risico ontstaan door afwezigheid van een bewoner vanwege vakantie of door leegstand van de woning. Ook al is het risico klein, is in Nederland de drinkwaterwet van kracht die eigenaren van collectieve watervoorzieningen voorschrijft wat zij verplicht zijn te doen aan legionellapreventie.

Drie risico’s

Wij delen met u de TOP 3 van meest gehoorde problemen :

 1. Een te lage retourtemperatuur

Nog steeds komt het voor dat niet in iedere deelring de juiste wettelijk vastgestelde retourtemperatuur van 60°C wordt gehaald doordat er te weinig water circuleert.  Een veel voorkomende oorzaak is dat er  over een aantal deelringen te veel water wordt gecirculeerd waard oor de leidingverliezen drastisch toenemen en de opvoerhoogte van de pomp afneemt. Het is dus belangrijk om zonder uitzondering iedere deelring te voorziening van een thermostatisch circulatieventiel om te kunnen garanderen dat over de minimum vereiste retourtemperatuur wordt behaald.

 1. Gaten in roodkoperen leidingen

Doordat er in veel installaties niet ingeregeld is of helemaal geen inregelvoorzieningen aanwezig zijn ontstaat er vaak een veel te hoge snelheid in de circulatieleidingen. De maximale snelheid van 0,7 m/s wordt hierdoor vaak ruim overschreden waardoor           met gemak gaten ontstaan in het leidingwerk. Zonde natuurlijk wanneer je je beseft dat met eenvoudige aanpassingen dit soort schade voorkomen kan worden.

 1. Hoog energieverbruik

Ongeregelde en niet-geïsoleerde circulatieleidingen resulteren direct in een onnodig hoog energieverbruik. Door gebruik te maken van thermostatische circulatieventielen beperkt men het warmteverlies tijden transport aanzienlijk en ligt de benodigde pompcapaciteit tot wel 70% lager. Hierdoor kan ook worden overwogen om over te stappen op toerengeregelde circulatiepompen voorzien van energieklasse A.

Een kleine investering met een groot effect

Het Danfoss circulatieventiel MTCV lost alle balansproblemen op en zorgt onder alle omstandigheden voor een perfecte thermische balans in warm tapwater installaties met circulatieleiding. De MTCV regelt namelijk de retourwatertemperatuur in alle (deel)ringen continu op de ingestelde waarde. In korte deelringen zal hierbij minder water circuleren dan in lange deelringen. Ook zullen de wachttijden bij tappunten korter worden hetgeen voor een comfortverbetering zorgt en bovendien water bespaart. Inregelen is overbodig en dat scheelt veel tijd en dus kosten.

MTCV –  de perfecte balans in tapwaterinstallatiesfoto-cover-brochure-mtcv

 • Brons circulatieventiel met KIWA keur
 • Minimaal 60°C water beschikbaar aan elk tappunt, dus legionella veilig
 • Digitale registratie en bewaking met CCR2 Controller
 • Minder circulerend water, dus energiebesparing
 • De MTCV werkt automatisch dus geen inregelkosten
 • Instelbaar tot 65°C, dus voor elke situatie inzetbaar

 

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
 • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
 • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.