Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

FinancieelGeschillen

Kredietbeoordeling, belangerijk aspect in de leverancierskeuze

Kredietbeoordeling, is dat wel wat voor mijn VvE?

Tijdens het selecteren van mogelijke aanbieders bij een aanbesteding wordt kredietbeoordeling te vaak vergeten.  Voor het gemak onderscheiden we twee verschillende scenarios en toetsen daarbij het belang van een kredietbeoordeling.

  1. Het betreft werkzaamheden gaat die achteraf voldaan worden. Het financieel risico voor de Vereniging van Eigenaars is hier beperkt. Kredietbeoordeling heeft hierdoor minder toegevoegde waarde.
  2. Het betreft de aanschaf, groot onderhoud of een investering. Vaak wordt van een VvE gevraagd om aanbetalingen te doen. Een kredietbeoordeling kan in dit geval uw positie als VvE versterken.

Waarom is dat verstandig?

Zo’n 5% van de VvE’s in Nederland ervaart jaarlijks dat de bouw, schilder en onderhoudsbedrijven niet of slecht leveren, of dat ze ophouden te bestaan. Als een VvE geen rekening heeft gehouden met de financiele situatie van zijn (toekomstige) leverancier kan het zomaar zijn dat de spaarpot van de VvE is aangesproken zonder dat de dienst is geleverd. Daarom is het zaak om bij de selectie van mogelijke dienstverleners van uw VvE te kijken hoe deze er financiëel voor staan. Voor een VvE zijn er met name twee momenten waarbij het loont om de financiële situatie te controleren.

Voordelen van kennnis van zaken.

Het hebben van de financiële gegevens van een bedrijf zorgt voor een mogelijke troef aan de onderhandelingstafel. Als u weet hoe uw potentiële leverancier ervoor staat heeft u de mogelijkheid om dit te bespreken en u kunt hier aanvullende afspraken over maken en extra garanties en oplevermomenten inbouwen .

Zelfs halverwege een project is dit nog altijd mogelijk. Als u tijdens een opdracht de gegevens controleert en het blijkt dat de leverancier er niet goed voorstaat kunt u nu nog een gesprek aangaan. Zo zorgt u ervoor dat het nadeel voor uw VvE voorkomen wordt, dan wel geminimaliseert blijft.

Kredietbeoordeling, wanneer interessant?

Zoals eerder aangegeven ervaart één op de 20 bedrijven jaarlijks problemen op basis van de financiële situatie van haar leverancier. De kans dat u hier als VvE een keer mee geconfronteerd wordt is zeker aanwezig. Als u weet wat u te wachten staat kunt u hier op inspelen. Het is een kosten/baten analyse die iedere VvE voor zich moet afwegen. Vooral voor forse investeringen of servicecontracten is het raadzaam vooraf onderzoek te doen. Zeker wanneer de kosten te overzien zijn. Via de KvK kunt u, tegen betaling, beperkte gegevens opvragen over BV’s en NV’s.

Open boeken met OpenCompanies.

VvE Centraal helpt u graag bij het maken van de juiste leverancierskeuze en is van mening dat voor relevante investeringen of langdurige contracten een kredietbeoordeling een vast onderdeel van de selectieprocedure hoort te zijn. Daarom brengen wij u graag in contact met OpenCompanies, een organisatie die u aan de hand van hoogwaardige financiële scores (afkomstig van Graydon) helpt eenvoudig te zien of het verstandig is om zaken te (gaan) doen of dat u extra scherp moet zijn op de betalings-en leveringsvoorwaarden.

Voor u als bezoeker van VvE Centraal is het mogelijk om een maand gratis de scores uit te proberen. Daarna betaalt u voor een maand gebruik € 14,99 en u kunt onbeperkt bedrijven checken. Dit abonnement kunt u maandelijks opzeggen. Lees meer over deze scores of start hier direct uw gratis maand.

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.