Het functioneren van een VvE is afhankelijk van hoe en of er besluiten genomen worden door de Vergadering van Eigenaars. Niet altijd worden deze besluiten op een correcte wijze genomen. Vaak worden deze beslissingen tijdig gecorrigeerd en is er geen man over boord. Soms kan dit niet en dan is er een altijd de stap naar de rechter. Het betreft hier een vernietigbaar besluit. (lees meer over nietigheid en vernietigbaarheid) Dit kan omdat artikel 5:130 Burgerlijk Wetboek de mogelijkheid biedt om dit besluit ter vernietiging aan de kantonrechter voor te leggen.
Termijn
In dit artikel gaan we in op hoe u een Verzoekschrift tot ontbinden van een besluit kunt opstellen om het proces tot ontbinding in gang te zetten. Het is belangrijk dat u deze procedure opstart binnen een maand nadat u van het besluit op de hoogte had kunnen zijn. Is deze termijn (fatale termijn) verstreken, dan is het niet meer mogelijk om het besluit te ontbinden. Als u bij de vergadering aanwezig was (persoonlijk of door middel van een machtiging) dan gaat deze periode in op het moment dat het besluit is genomen. In de andere gevallen op het moment dat u van het besluit op de hoogte kon zijn.
Uitzondering
Er is een uitzondering gemaakt qua termijn voor een besluit tot wijziging van de splitsingsakte. Hier geldt op grond van artikel 5:140b Burgerlijk Wetboek een termijn van drie maanden om vernietiging van het betreffende besluit te vorderen. Qua ingangsdatum geld in tegenstelling tot andere besluiten altijd de de dag nadat het besluit door de vergadering van eigenaars is genomen. Deze periode is vastgelegd in artikel 5:140a Burgerlijk Wetboek.
Het verzoekschrift
Wat moet er minimaal in het verzoekschrift zijn opgenomen:
- uw voornamen, naam, adres en woon- of vestigingsplaats
- naam, adres en woon- of vestigingsplaats van de andere partij(en)
- naam, adres en woon- of vestigingsplaats van de eventuele belanghebbende(n)
- wat u vraagt en waarom (verzoek en gronden)
- naam, adres en telefoonnummer van uw eventuele advocaat of andere gemachtigde
U kunt ook de data vermelden waarop u en de andere partij niet naar de zitting kunnen komen. U dateert en ondertekent het verzoekschrift. Als u een advocaat heeft dan doet hij dit. Wanneer het verzoekschrift niet binnen de gestelde termijn is ingediend, dan zal deze niet ontvankelijk worden verklaard. Na het verstrijken van de termijn dient het besluit te worden uitgevoerd.
Bewijsstukken
Maak kopieën van bewijsstukken die uw verhaal ondersteunen. Nummer deze en voeg ze bij. Bijvoorbeeld brieven of overeenkomsten. U kunt ook getuigen vragen hun verhaal op te schrijven (getuigenverklaring).
Verzoekschrift opsturen
U stuurt het verzoekschrift, met bijlagen, in drievoud naar de rechtbank (team kanton, afdeling griffie). U kunt de stukken ook afgeven bij de centrale balie van de rechtbank.
Welke kantonrechter
Hoofdregel is dat de zaak wordt behandeld door de rechtbank die de woon- of vestigingsplaats van de verzoeker in het werkgebied heeft. Afhankelijk van het onderwerp van de procedure geeft de wet uitzonderingen op deze regel. Deze vindt u in de beschrijving van de procedure.
Een verzoekschrift om besluiten van een ALV te vernietigen.
Inzake ‘het inzien van de administratie’ van de VvE is een verzoekschrift aan de rechter een gepast instrument bij weigering door het bestuur of beheerder.
Immers onbevoegden moeten de voorschriften van de splitsingsakte niet willen beperken cq. wijzigen. Voor de rechter is de splitsingsakte maatgevend.
Let op: nooit vragen om ‘stukken ter beschikking te stellen’ !!
Wilt u meer weten, dan verwijs ik naar de website http://www.vveinzageadministratie.nl
Vele leden van de ruim 100.000 VvE’s menen dat een verzoekschrift teveel ‘gedoe’ geeft. Dat valt ermee, kan ik vertellen. Ik heb als burger zonder bijzondere kennis van juridische zaken ervaring opgedaan. Die ervaring wil ik graag delen om lotgenoten gratis behulpzaam te zijn.