Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

BeheerMJOPOnderhoudVerduurzaming

Gezocht, VvE met een visie!

VvE met een Visie

De toekomst is een fascinerend fenomeen. Van jongs af aan vorm je een beeld van je eigen toekomst. De een wil dokter worden, de ander wil een gezin met drie kinderen en weer een ander wil op wereldreis. Het beeld van de toekomst wisselt sterk tussen mensen, maar iedereen heeft er één.

Visie voor de lange termijn

Dit beeld van de toekomst – je visie – is meestal een schets van vele jaren vooruit. Het is niet zozeer een stappenplan om je doel te bereiken, maar meer een droombeeld om naar te hunkeren. Het is de wortel die je jezelf voorhoudt. Het is je leidraad bij het maken van lastige keuzes.

Het gekke is dat ons persoonlijke beeld van de toekomst slechts ten dele gevonden kan worden bij een VvE. De MJOP (meerjarenonderhoudsplanning) komt voor een VvE het dichtste bij een visie. De MJOP geeft immers voor de komende 10 à 15 jaar het noodzakelijk onderhoud en de bijbehorende kosten aan. Je zou de MJOP kunnen zien als een visie voor de lange termijn, maar schijn bedriegt.

Meer dan een status quo

De MJOP bevat het noodzakelijke onderhoud om de huidige staat van het pand te behouden. Dit resulteert in een status quo, geen ruimte voor vooruitgang. Een visie zonder vooruitgang is uiteraard geen visie. Bovendien mist een MJOP het inspirerende element van een droombeeld. Een MJOP is een papieren tijger, waar weinig eigenaren warm of koud van worden.

Toch gek dat veel VvE’s lastige keuzes nemen op basis van een MJOP, wat helemaal geen visie blijkt te zijn. Keuzes die gevolgen kunnen hebben voor een zeer lange periode. Daar staat tegenover dat enkele VvE’s zijn gestart met het ontwikkelen van een échte visie voor het complex. Tijdens een conferentie van VvE Centraal en Woonlab zijn deze toekomstbeelden besproken. Bijvoorbeeld het streven om de /eerste VvE in Nederland te zijn, waar geen energie meer wordt verspild. Of een VvE waar de mogelijkheden worden verkend om het huidige complex te slopen en een beter complex terug te bouwen.

VvE met een visie!

Deze VvE’s tonen aan dat het hebben van een visie wel mogelijk is. Bovendien komt uit de verhalen van deze VvE’s naar voren dat een visie helpt om als eigenaren samen te werken aan een gemeenschappelijk doel. Hierdoor kunnen eigenaren het complex veel verder brengen dan de huidige staat. Misschien wilt u wel de VvE worden met het mooiste gemeenschappelijke dakterras van Nederland? Wellicht heeft u ambities om uw ecologische voetafdruk te minimaliseren? Heeft u ideeën over het geheel vernieuwen van de voorgevel om tot een mooiere uitstraling van het pand te komen? Of droomt u over een inpandig balkon, waardoor uw woonruimte groter wordt en uw wooncomfort verbetert?

Dit zijn toekomstbeelden die niet direct uitgevoerd hoeven te worden. De visie geeft u een leidraad om voor dit droombeeld te sparen en de juiste keuzes te maken voor gerelateerd onderhoud. Dit begint bij de algemene ledenvergadering, waar u de vraag kan voorleggen: “hoe willen wij dat onze VvE er in de toekomst uitziet?”. Neemt u de uitdaging aan en wordt u ook een VvE mét een visie?

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.