Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Onderhoud

Ongedierte en bestrijding hiervan binnen de VvE

Ongedierte en bestrijding binnen de VvE

Help we hebben enge beestjes in de gemeenschappelijke ruimte.   Waar hebben we het dan over? Over dieren met eigenschappen die als beschadigend, lastig of ongewenst worden beschouwd, die al dan niet schadelijk zijn of anderszins een gevaar voor mensen of planten opleveren. Ofwel ongedierte. Wat door de een als eng beschouwd wordt, kan door een ander als irritant of juist nuttig gezien worden. Voorbeelden van dieren die in deze categorie vallen zijn duiven, maar ook kakkerlakken, pissebedden, mieren en huisvliegen. Ongedierte, daar kan een Vereniging van Eigenaars in meer of mindere mate mee geconfronteerd worden.

In dit artikel gaan we in op de verschillende enge beestjes en vervolgens zullen we in aanvullende artikelen aandacht besteden aan hoe deze te voorkomen of te bestrijden.

De enge beestjes delen we op in categorieën te weten:

 • Vogels en knaagdieren
 • Kruipende insecten
 • Vliegende insecten
 • Houtaantasters
 • Overig ongedierte
 • Niet “ongedierte”

Vogels en knaagdieren.

De meest in het oog springende ongedierte zijn de volgens en knaagdieren in en om de VvE. Veel verenigingen hebben te maken met vogels die zitten op de galerijen of onder het dak. De duif wordt regelmatig gezien als een vogel die overlast veroorzaakt maar ook andere vogels kunnen hun heil zoeken in het complex van de VvE en daar hun nest bouwen.

Naast de overlast vanuit de lucht wordt vaak overlast veroorzaakt door muizen en ratten. Waarbij de muizen de woningen binnen dringen en ratten zich meer ophouden om het complex, in de berging en bij de afval containers.

Naast de overlast van de uitwerpselen van deze enge beestjes kunnen zij ook ziekten overbrengen en is het raadzaam om ervoor te zorgen dat de overlast zoveel mogelijk beperkt wordt.

De problematiek van deze diertjes haalt nog  wel eens de rechtbank.

Kruipende insecten

De kruipende enge beestjes die overlast kunnen veroorzaken in een VvE zijn onder andere de kakkerlakken, mieren of zilvervisjes, of andere kruipende insecten.

Vliegende insecten

Denk hierbij met name aan wespen, bijen, muggen en vliegen

Aantasters

Niet echte enge beestjes die je direct ziet. maar wel behoorlijk gevolgen kunnen hebben en de belangrijkste aantasters zijn de houtworm en de boktor.

Niet “ongedierte”

Net zo vervelend, maar technisch gezien geen dieren die overlast veroorzaken zijn de houtzwammen, huiszwammen en andere hout aantastende schimmels.

De komende maanden zullen we aandacht besteden aan deze uitdagingen voor de VvE. Heeft u als VvE ervaring met een van de bovenstaande ongedierten en wilt u ons helpen met tips of het delen van uw ervaring. Laat hieronder een bericht achter.

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  Onderhoud

  Houtworm als ongedierte in de VvE

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  1 Reactie

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.