Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Wettelijke verplichtingen

VvE moet scootmobiel toestaan in gemeenschappelijke hal

Wet op gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte

Op basis van de Wet op gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) kan de VvE het plaatsen van een hulpmiddel in de gemeenschappelijke gedeelten niet zonder meer weigeren. Recent heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zich gebogen over een kwestie waarbij een van de eigenaren met een progressieve spierziekte  toestemming aan de vergadering van eigenaren had verzocht haar scootmobiel te mogen plaatsen in de gemeenschappelijke hal op de etage van haar woonappartement.

Geen toestemming van vergadering voor parkeren scootmobiel in gemeenschappelijke hal

De vergadering had deze toestemming geweigerd met verwijzing naar drie alternatieve locaties binnen het complex die, eventueel na verbouwing, geschikt zouden zijn voor het plaatsen van de scootmobiel. De eigenaar kon zich hier niet in vinden en verzocht de kantonrechter en later het Gerechtshof een vervangende machtiging te verlenen.

Alternatieve locaties voor de scootmobiel

Het Hof oordeelde dat voor de beoordeling van de geschiktheid van de alternatieve locaties, het ziektebeeld van de eigenaar van belang is. Omdat de VvE niet met een deskundigenrapport heeft kunnen onderbouwen dat de alternatieve locaties voor deze eigenaar geschikt waren, besliste het Hof dat de scootmobiel op de door de eigenaar gewenste plek mag worden geparkeerd.

Deskundige

De bezwaren van een eigenaar met betrekking tot door de VvE aangeboden alternatieven moeten dus worden getoetst in samenhang met de fysieke (on)mogelijkheden van deze eigenaar. VvE’s doen zich er dus goed aan zich te laten informeren over de specifieke beperkingen die een eigenaar heeft en wellicht zal ontwikkelen. Bijvoorbeeld door het inschakelen van een (medisch) deskundige. Op die manier kan de VvE een op maat gemaakt alternatief aanbieden en daarmee de mogelijke bezwaren beperken.

advertentie Rijssenbeek Advocaten

Mocht u specifieke vragen over dit onderwerp hebben dan kunt u deze vraag hier aan mr. E. van Riet stellen of neem direct contact met mr. E. van Riet op via www.rijssenbeek.nl.

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.