


Wet op gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte
Op basis van de Wet op gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) kan de VvE het plaatsen van een hulpmiddel in de gemeenschappelijke gedeelten niet zonder meer weigeren. Recent heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zich gebogen over een kwestie waarbij een van de eigenaren met een progressieve spierziekte toestemming aan de vergadering van eigenaren had verzocht haar scootmobiel te mogen plaatsen in de gemeenschappelijke hal op de etage van haar woonappartement.
Geen toestemming van vergadering voor parkeren scootmobiel in gemeenschappelijke hal
De vergadering had deze toestemming geweigerd met verwijzing naar drie alternatieve locaties binnen het complex die, eventueel na verbouwing, geschikt zouden zijn voor het plaatsen van de scootmobiel. De eigenaar kon zich hier niet in vinden en verzocht de kantonrechter en later het Gerechtshof een vervangende machtiging te verlenen.
Alternatieve locaties voor de scootmobiel
Het Hof oordeelde dat voor de beoordeling van de geschiktheid van de alternatieve locaties, het ziektebeeld van de eigenaar van belang is. Omdat de VvE niet met een deskundigenrapport heeft kunnen onderbouwen dat de alternatieve locaties voor deze eigenaar geschikt waren, besliste het Hof dat de scootmobiel op de door de eigenaar gewenste plek mag worden geparkeerd.
Deskundige
De bezwaren van een eigenaar met betrekking tot door de VvE aangeboden alternatieven moeten dus worden getoetst in samenhang met de fysieke (on)mogelijkheden van deze eigenaar. VvE’s doen zich er dus goed aan zich te laten informeren over de specifieke beperkingen die een eigenaar heeft en wellicht zal ontwikkelen. Bijvoorbeeld door het inschakelen van een (medisch) deskundige. Op die manier kan de VvE een op maat gemaakt alternatief aanbieden en daarmee de mogelijke bezwaren beperken.
Mocht u specifieke vragen over dit onderwerp hebben dan kunt u deze vraag hier aan mr. E. van Riet stellen of neem direct contact met mr. E. van Riet op via www.rijssenbeek.nl.
Ik heb een soortgelijke kwestie met een van mijn klanten! Hij kan zijn scootmobiel niet in huis kwijt maar hij mag het ook niet ergens anders neerzetten. Heel vervelend! Fijn voor deze mevrouw dat ze haar scootmobiel gewoon kwijt kon.