Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Onderhoud

Code Oranje, wateroverlast of toch het dak vol sedum

Alarm! Alweer code Oranje, heel veel water en het dak van de VvE vol sedum

Code Oranje

Afgelopen nacht was het weer raak. Flinke onweersbuien zorgden ervoor dat onze garage onder water kwamen te staan en dat de straat tijdelijk onder water kwam te staan. Dit was aangekondigd met een code oranje. En het was niet de eerste keer deze maand. Gister nog was te lezen dat deze maand de natste juni sinds 1957  zal worden. Wat is code oranje volgens het KNMI? Code oranje = wees voorbereid. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.

Toekomst

We worden meer en meer geconfronteerd met meer en heftigere regenbuien met wateroverlast als gevolg. Dit is o.a. te lezen in de laatste klimaatscenarios die het KNMI in 2014 heeft uitgevoerd. We moeten rekening gaan houden met meer regen en hogere temperaturen. Als gevolg hiervan lopen veel mensen schade op. Nu ligt dat rond de € 90 miljoen per jaar en de schatting is dat dit gaat oplopen naar € 200 miljoen.

Minder bestrating

Daarbij komt dat we er samen ook voor zorgen dat we het steeds makkelijke maken om het water af te voeren naar een putje. En dat levert problemen op, en gelukkig kunnen de VvE’s in Nederland hier zeker een steentje aan bij dragen. Als eerste natuurlijk door ervoor te zorgen dat er buiten om het complex meer groen wordt gerealiseerd.

Groen dak

Een tweede oplossing is het aanbrengen van een sedum tuin boven op het dak van de VvE. De gemeente Amsterdam heeft hier een programma aan maatregelen voor ontwikkeld om haar doelstelling van 50.000 m2 groene daken re realiseren. In 2014 startte Rotterdam al met het Rotterdam Climate Initiative en gelukkig zijn er VvE’s die hun ervaring op VvE Centraal hebben willen delen. Met een duidelijk stappenplan loodsen zij de lezer mee in hun tocht naar een groen dak.

Het voordeel van een groen dak is dat het water langer vastgehouden wordt en daardoor niet van het dak via de regenpijp in het riool belandt. Een bijkomend voordeel is dat door de extra laag de daken tevens geïsoleerd zijn en dat er meer groene ruimte wordt gecreëerd waar de natuur ook weer van profiteert.

Graag horen ik meer mooie verhalen over groene daken bij VvE’s. Deel deze hier onder of deel ze per mail met ons en wellicht verschijnen ze binnenkort op VvE Centraal.

 

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  VvE Centraal stopt!Op 15 maart
  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.