Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Nieuws

Hoe actueel is uw VvE beheerovereenkomst?

Hoe actueel is uw beheerovereenkomst

Wordt uw VvE beheert door een professionele beheerder? Hoe lang beheert de beheerder uw VvE al? Is de beheerovereenkomst nog wel actueel. Is de beheervergoeding nog wel marktconform? Vragen waar u niet altijd bij stil zult staan. Er zijn wel leukere dingen te bedenken dan de beheersovereenkomst door te nemen. Toch is het raadzaam om de beheerovereenkomst eens goed te bekijken. Overeenkomsten die jaren terug zijn gesloten zijn vaak niet meer actueel en voldoen niet meer aan de wensen van de VvE.

Beheerovereenkomst: waar moet deze aan voldoen

De overeenkomst hoort transparant te zijn. In een goede beheerovereenkomst staan de belangen van zowel de VvE beheerder als van de VvE centraal. Het is belangrijk dat deze belangen met elkaar in evenwicht zijn. In de beheerovereenkomsten staan goede afspraken over welke diensten de VvE beheerder levert, tegen welke voorwaarden en welke prijs.

Algemene voorwaarden

De algemenen voorwaarden is een onlosmakelijk deel van de beheerovereenkomst. In deze voorwaarden dient ook de belangen van de VvE en de beheerder centraal te staan. Opmerkelijk is dan ook dat in veel algemene voorwaarden de aansprakelijkheid onterecht wordt afgeschoven.

Stel: U bent lid van een VvE die voor het beheer hiervan een beheerder in dienst heeft genomen. U heeft met de beheerder afgesproken dat deze, zowel het administratief beheer en het technisch beheer voert over de VvE. Het technisch beheer omvat:

 • Het maken en bijstellen van een MJOP
 • Het maken van bestek en offerte aanvraag
 • Het vergelijken van de offertes en adviseren van het bestuur
 • Het opstarten en begeleiden van het planmatig onderhoud
 • Het begeleiden van de oplevering van het planmatig onderhoud
 • Het begeleiden van het algemeen dagelijks onderhoud

Hoe kan het dan zijn dat de beheerder in zijn algemene voorwaarden heeft staan dat hij niet verantwoordelijk is voor het niet opmerken van gebreken, gebrekkig toezicht op derden etc. Een beheerder hoort zich verantwoordelijk te voelen voor de diensten die hij levert. Wanneer u aan hem het totale beheer uitbesteedt dient hij zich hier verantwoordelijk voor te voelen en zich zo op te stellen.

Beheervergoeding
In de overeenkomst staat naast de vergoeding de jaarlijkse verhoging van deze vergoeding die zonder overleg mag worden doorgevoerd. In de loop van de jaren zijn er een heel aantal beheer kantoren bij gekomen. Door de toenemende concurrentie zijn de prijzen gedrukt. Het is goed mogelijk dat u een veel te hoge prijs betaalt voor de diensten die u krijgt.

Offerte aanvragen

Bestuur Plus bekijkt gratis voor u de beheerovereenkomst, vervolgens bespreken wij de vervolgstappen die genomen kunnen worden. Het aanvragen van verschillende offertes kan een onderdeel zijn van dit traject. Door nieuwe offertes aan te vragen, kan er voor gezorgd worden dat de voorwaarden worden verbetert en de beheervergoeding omlaag gaat.

Wilt u meer informatie of heeft u vragen, neemt u dan contact met ons op.

Dit is een bericht van BestuurPlus

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.