Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

EnergiebesparingVerduurzaming

Verduurzaming van VvE’s: Topsport

Verduurzaming van VvE's Topsport

Verduurzamen van een VvE is topsport! Volharding, inzet, herhaling, overtuiging, samenwerking en creativiteit zijn enkele ingrediënten om tot een duurzamer en energiezuiniger complex te komen. De trekkers van verduurzaming binnen een VvE hebben vaak een lange adem nodig. Het zijn de marathonlopers in het duurzaamheidsproces. Deze marathonlopers wil ik graag een klein steuntje in de rug geven met een aantal tips afkomstig uit de bak met informatie die ik verzamel voor mijn afstudeeronderzoek naar dit onderwerp.

Het wiel uitvinden?

Als initiatiefnemer voor duurzame maatregelen in je VvE kan het voelen alsof je het wiel moet uitvinden. Het klopt dat het idee nog redelijk ‘nieuw’ is, maar gelukkig zijn er al pioniers op dit gebied. Sander Ekstijn is met zijn VvE in Utrecht zo’n pionier en deelt zijn ervaringen op VVE Centraal. Probeer contact te leggen met gelijkgestemde VvE’s om kennis uit te wisselen en samen op te trekken. Bekijk ook eens of er wijkinitatieven zijn voor duurzaamheid in je gemeente!

Informatie, informatie en nog eens informatie

Je hebt vooral een grote behoefte aan informatie. Met zoekmachines is er uiteraard veel te vinden, maar ik wil graag twee nieuwe initiatieven uitlichten. De eerste is Huis vol Energie. Het sterke punt van Huis vol Energie is dat er een scala aan voorbeeldprojecten wordt gepresenteerd door heel het land. Het gaat gelukkig niet uitsluitend over rijtjeswoningen, maar allerlei typen woningen komen aan bod. Ook appartementen!! Bovendien kan je zoeken naar bedrijven bij jou in de buurt met ervaring in het uitvoeren van duurzame maatregelen.

Het tweede initiatief, De Groene Menukaart geeft inspiratie aan eigenaren van een complex op leeftijd. Regelmatig wordt gesteld dat verduurzamen van oude woningen een lastige opgave is. De Groene Menukaart gaat deze uitdaging aan. Met uitleg over mogelijke maatregelen, voorbeeldprojecten en financiering is het een leuke eyeopener voor de wat oudere complexen.

Met eigen ogen zien

Internet blijft internet en de werkelijkheid zegt veel meer dan een plaatje. Uiteindelijk is het veel fijner om de mogelijkheden in het echt te bekijken. De Duurzame Huizenroute speelt hierop in door het delen van ervaringen van eigenaren met elkaar. Niet alleen via de website, maar vooral door elkaars woningen te bezoeken tijdens de Duurzame Huizenroute op zaterdag 5 en 12 november 2016 of tijdens de Thematours gedurende het hele jaar. Kijk ook eens of er bij jou in de buurt complexen deelnemen of vertel wellicht zelf je verhaal!

Een andere optie vormen de in opkomst zijnde experience winkels voor duurzame oplossingen. Een voorbeeld is de WoonWijzerWinkel  in Rotterdam waar je een groot aantal duurzame opties in het echt kunt bekijken en onafhankelijke adviseurs vragen kunt stellen. De doelgroep van de WoonWijzerWinkel is de regio Rijnmond en de regio Haaglanden samen. Kijk ook eens of er vergelijkbare initiatieven bij jou in de buurt zijn.

Steuntje in de rug

Informatie en ervaringen delen kan een steuntje in de rug zijn voor elkaar. Uiteindelijk hebben we een gezamenlijk doel om ons energieverbruik te beperken, maar zeker voor VvE’s gaat dit niet vanzelf. Dit is de aanleiding voor het onderzoek dat ik momenteel doe naar dit onderwerp. Ook ik kan een steuntje in de rug gebruiken. Ben je een bewoner of bestuurder van een VvE waar geprobeerd is om duurzame maatregelen te nemen? Dat kan gaan van LED lampen, het beter instellen van installaties tot het plaatsen van zonnepanelen. Bovendien mag het idee wel of niet uitgevoerd zijn! Wil je hier iets over vertellen dan kom ik graag in contact. De informatie wordt gebruikt om de knelpunten die er momenteel zijn goed in kaart te brengen, zodat gezocht kan worden naar passende oplossingen. Geef je mij een steuntje in de rug? Laat dan een reactie achter op dit artikel.

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.