Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Energiebesparing

De weg naar duurzame resultaten op ALV 2016

Het kriebelen van bijna 3 jaar geleden heeft plaats gemaakt voor vreugde! In mijn buurt Voordorp (Utrecht Noordoost) zagen we steeds meer huizen voorzien worden van zonnepanelen. In het afgelopen jaar zijn daar de daken van tuinenparken en sporthallen bijgekomen en het winkelcentrum in de buurt gaat nog volgen. Onze aandacht ging speciaal uit naar grote daken van VvE’s waar we er flink wat van hebben staan en die allemaal nog leeg zijn… Daar gaat verandering in komen met de eerste besluiten door VvE Artemis op hun ALV 2016.

Het afgelopen jaar was complex met diverse sporen om naar deze mooie resultaten toe te werken. Met als extra handicap: hollen of stilstaan tijdens het proces. Lastig dat soms meerdere sporen in een versnelling zitten waardoor je als vrijwilliger ineens erg veel tijd kwijt bent aan verduurzaming van je eigen VvE. Maar als je het resultaat ziet dan ben je dat weer snel vergeten. Zeker als je weet dat je iets unieks hebt bereikt met zijn allen! Hoe bijzonder dat is ga ik hieronder proberen toe te lichten.

Het pad voor de trekkers

Nadat wij ons als enkele VvE gerealiseerd hadden dat het erg ingewikkelde materie was leek het handiger om het buurt breed aan te pakken met ons initiatief “Groot dak zoekt zon!”. We hebben het afgelopen jaar 4 expert meetings georganiseerd, met ongeveer 3 maanden tussen elke meeting, met deskundigen op alle deelgebieden en VvE’s uit de buurt om ons langzaam te bekwamen in deze materie. Er komt namelijk zoveel bij kijken en je moet de tijd hebben om er rustig over na te kunnen denken. Het maken van afspraken om iets te gaan bezichtigen of het opvragen van een offerte is niet iets van 1 week (eerder 1 maand en houdt daar rekening mee bij het maken van je planning). Het kijken bij anderen, lezen van rapportages en apart praten met deskundigen is essentieel. Het zorgt voor inspiratie en het vormen van een mening over iets kost gewoon tijd. Verslagen, presentaties en informatie zijn beschikbaar op onze website bij VOEK (Voordorp Op Eigen Kracht – VvE’s).

Het pad voor de volgers

Dit zijn eigenlijk de besturen/werkgroepen/beheerders van bij ons initiatief aangesloten VvE’s in de buurt. En alle andere VvE’s in de stad die weer via via vernemen waar wij mee bezig zijn en hoe ver we al gekomen zijn. Het is verrassend om te zien hoe snel dit soort nieuws in de gemeente Utrecht rond gaat. Vorig jaar heeft de gemeente samen met de burgers in stadsgesprekken een Energie-plan (de theorie & de wensen) gemaakt om deze vervolgens om te zetten in Energie-agendas (de praktijk & de acties). Ook lokale stadsbrede initiatieven als Energie-U zijn belangrijk bij het verspreiden van de boodschap en het delen van kennis en ervaring op het gebied van VvE’s. Er is tevens in elke wijk van Utrecht een bewonersavond “Slim Wonen” georganiseerd om mensen bewust te maken van de kansen die er liggen op het gebied van duurzaamheid voor iedereen. Want het blijft een feit dat kennis over deze (complexe) materie te versnipperd is om er een eenvoudige “klantreis” van te maken (traject om van een idee tot realisatie te komen van duurzame maatregelen voor je VvE). Uiteindelijk zijn de trekkers en de volgers degenen die de boodschap naar de leden gaan brengen. Het helpt enorm als het bestuur van je VvE positief is over de mogelijkheden en een duidelijke visie heeft (hun mening is voor leden vaak het uitgangspunt bij stemmingen).

Het pad voor de leden (doseer de informatie)

Na overleggen met het bestuur is de werkgroep energie begin dit jaar begonnen met het inlichten van de leden over de voorgenomen plannen. Als eerste is daar voor gebruikt een grote poster in de trappenhuizen met een relatief korte boodschap. Een uitnodiging om een kort filmpje op youtube te bekijken en de reden + stappen om juist met zonnepanelen aan de slag te gaan. Het lastige blijft dat je voor dergelijke materie eigenlijk heel veel wilt & kunt vertellen, maar je toch moet beperken tot de essentie. Zeker omdat we toen zelf ook nog niet alles wisten en nog bezig waren informatie te verzamelen over de verschillende deel onderwerpen (communicatie, techniek, juridisch, financieel). Dat is een intensieve zoektocht geweest en zal voor elk gebouw op details weer afwijken, waarbij de hoofdlijnen gelukkig wel gelijk kunnen zijn.

Na de poster hebben we gebruik gemaakt van een flyer in de brievenbus van alle leden met daarop meer details van de plannen en welke vragen we willen gaan voorleggen aan de ALV. Tevens de uitnodiging aan iedereen om ons te contacteren als er vragen, wensen of opmerkingen zijn. Dat blijkt in deze tijd lastig voor leden om zelf initiatief te nemen en stellen dit dan uit tot de ALV zelf wat gewoon niet het handigste tijdstip is voor lange discussies. Om de leden hun vragen te laten stellen en om te weten hoe ze tegenover de plannen stonden hebben we deur aan deur aangebeld en ze uitgenodigd om onze zonneborrel (zo’n 2 weken voor de ALV) te bezoeken om even bij te praten op een informele manier met een hapje en een drankje. Je merkt dan in 1 op 1 gesprekken veel beter wat de vragen en bedenkingen van mensen zijn en er is voldoende tijd om een goed antwoord te formuleren. Heel veel bedenkingen komen namelijk voort uit onbekendheid met deze materie die uiteindelijk ook verrassend simpel is. Zeker omdat we dit jaar nog niemand gaan vragen om direct iets aan te gaan schaffen. Dat komt pas volgend jaar, zodat iedereen nog ruim de tijd heeft om aan het idee te wennen. Leden moeten het vertrouwen krijgen dat het een traject is met zorgvuldige afwegingen en dat ze zelf nog wat te kiezen hebben.

Info en stemmingen op de ALV

Vooraf hadden we gedacht om direct alles in één ALV op te kunnen lossen (ook meteen het hele dak volleggen met panelen). Daar zijn wij van terug gekomen omdat het bestuur en zeker ook de leden moeite hadden om het proces bij te benen. Wij waren in alles al bijna bij de eindstreep, maar de rest had nog een hoop in te halen. Om iedereen weer op gelijke voet te krijgen hebben we er een aantal kleine stappen van gemaakt en meer tijd ingebouwd om mensen te laten wennen aan het idee van zonnepanelen op ons gezamenlijke dak. De eerste stap was om het dak beschikbaar te stellen voor gebruik om er op termijn zonnepanelen te mogen plaatsen (stemming 1). En natuurlijk willen we graag verder onderzoek gaan doen om uiteindelijk een concreet voorstel te maken voor de invulling met zonnepanelen (het onderzoek is stemming 3 het daadwerkelijke voorstel pas bij de volgende ALV). Ons alternatief om direct praktisch aan de slag te kunnen gaan was een aparte stemming over een proefinstallatie bij één lid (stemming 2). In ons geval dan ook nog met wat garanties vanuit de gemeente, maar dat zou normaal niet nodig moeten zijn. Veel mensen zijn visueel ingesteld dus als ze kunnen komen kijken wat er precies staat, hoe het is aangesloten en wat de resultaten zijn overtuigen ze zichzelf wel is de achterliggende gedachte. En wij kunnen nog de laatste puntjes op de ‘i’ zetten voor het gunstigste model. Iedereen blij!

Inzichten tijdens het proces

Wat betreft de techniek hebben we diverse verschuivingen gezien in de oplossingen door gesprekken met verschillende installateurs. Door slimmer om te gaan met de oriëntatie van de panelen zijn we van 4 naar 6 panelen per huishouden gekomen. Dat ging gepaard met een verandering van grotendeels zuid naar oost/west en daarna mogelijk weer terug naar overwegend zuid maar dan met kleinere tussenruimte. Er is een afweging geweest om ‘string omvormers’ in te zetten of ‘micro omvormers’, waarbij we voorlopig de voorkeur hebben voor de laatste vanwege langere garantie, flexibel uitbreidbaar en deze staan op het dak (direct onder de panelen geklikt). Zo kom je langzaam tot een steeds betere oplossing. Op dit moment oriënteren we ons nog op toepassingen van ‘smartgrid’ en ‘tijdelijke opslag’ want dat lijkt er in de nabije toekomst wel aan te komen. Als laatste zijn we afgelopen jaar opgeschrikt door een Europese richtlijn die vervanging van al onze VR-ketels naar HR-ketels verplicht stelt. Bij het zoeken naar de handigste oplossing komt dan ook ineens een onderzoek naar Nul op de Meter (NoM) in beeld waar we waarschijnlijk gebruik van gaan maken. Ook om vast te kijken naar andere zaken die in de toekomst duurzaam aan te pakken zijn. Nieuwe mogelijkheden van financiering worden ook steeds toegankelijker en dat helpt enorm want duurzaamheid is iets van langere termijn, maar je moet er wel ooit aan gaan en kunnen beginnen.

Hoe verder?

Onze buurt Voordorp en ons gebouw Artemis vieren dit jaar hun 25 jarig jubileum (helaas nog zonder zonnepanelen). Met deze positieve besluiten, die met grote meerderheid zijn genomen, ziet de duurzaamheid voor de komende 25 jaar met zonnepanelen er gunstig uit. We gaan na de ALV over tot het plaatsen van één proefinstallatie om bij onze volgende ALV in 2017 voor alle leden een passend voorstel te kunnen doen. De gemeente Utrecht ondersteunt ons met kennis, een beperkte garantstelling en een subsidie om samen de weg te banen voor andere VvE’s. Ze bemiddelen ook bij een duurzaamheidslening als de VvE daar aan toe is. Als er één VvE over de dam is volgen er hopelijk meer; wij gaan ervoor! De transitie in Voordorp krijgt meer vorm en vaart, want het is helaas nog hard nodig.

Wie schrijft die blijft?

Op diverse plekken publiceren wij onze voortgang omdat wij het belangrijk en leuk vinden om onze kennis te delen. Waar kun je ons vinden: Voordorp Vooruit (buurtkrant), Mens en Wijk (wijkkrant), Voordorp Op Eigen Kracht, Wijkbureau Noordoost, Wijkraad Noordoost, Energiepunt Wonen (allemaal gemeente Utrecht) en ook op deze website om landelijk mensen hier van te laten profiteren en ze uit te nodigen om eens te komen kijken & praten. Wij zien in ieder geval de belangstelling van VvE’s enorm toenemen en recent heeft de Natuur en Milieufederatie Utrecht een workshop gegeven van 3 avonden in de regio Utrecht speciaal voor duurzame(re) VvE’s die goed aansloot op onze bevindingen. Nog een aanrader is het eind vorig jaar verschenen rapport van VVE Belang over de actuele stand van zaken binnen het proces speciaal voor VvE’s, waarbij we bijna niet kunnen wachten op de veranderingen van wetgeving om het voor VvE’s eenvoudiger te maken om duurzame maatregelen te nemen.

Kortom het bruist flink en ga er lekker mee aan de slag! Veel suc6

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  Duurzame EnergieNieuws

  Honderd VvE's maken al gebruik van de VvE Zonnecoach

  Verduurzaming

  Dakveiligheid vs hoeveel zonnepanelen plaatsen we?

  VerduurzamingEnergieNieuws

  VvE Zonnecoach helpt VvE’s met zonnepanelen

  BeheerDuurzame EnergieOnderhoud

  Witte dakbedekking en zonnepanelen, goede combinatie!

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.