Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Nieuws

Steun voor de sociale koopwoningen noodzaak in Ridderkerk

Ridderkerk – Daan Kardol (SGP) wil meer aandacht voor sociale koopwoningen in Ridderkerk. “De focus van het gemeentebestuur ligt nu vrijwel volledig op de sociale huurwoningen. Niets mis mee, integendeel, maar ook de sociale koopsector verdient een steuntje in de rug. Dat helpt de lokale woningmarkt als geheel”.
“Bij die steun gaat het absoluut niet om subsidies uit de gemeentekas. Er is nu geen visie op de sociale koopwoningen in Ridderkerk”, constateert Kardol, gemeenteraadslid voor de SGP. “Ik pleit ervoor die bijvoorbeeld bij het opstellen van de gemeentelijke toekomstvisie een plaats te geven. Ik heb het dan over stimuleren van verbeteringen en het bij elkaar brengen van partijen. Financieel speelt de gemeente geen rol”.

Makelaar

Kardol: “Landelijk is op dit punt al veel ervaring bij gemeenten. Met hulp van Platform31 maken bijvoorbeeld Apeldoorn, Rotterdam en Den Haag een renovatiesprong. Natuurlijk geeft die werkwijze een spanningsveld. We hebben het over een bezit van een ander. De verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaren. Stimuleren door de gemeente is het sleutelwoord”.
Daan Kardol (34) is thuis in de materie. Hij werkt als makelaar en taxateur bij een groot makelaarskantoor in Rotterdam-Zuid. Het raadslid geeft als voorbeeld een Vereniging van Eigenaren (VvE) van een naoorlogs complex portiekwoningen die onvoldoende middelen had voor een renovatie.
“Dankzij samenwerking is een bank bereid gevonden een vijfjarige lening te verstrekken aan de VvE. De rente is aftrekbaar voor de bewoners. De bijdrage aan de VvE wordt hoger, maar de lasten gaan omlaag. Eerst is de voorkant van het gebouw gedaan; nu ook de achterkant. Voordeel voor de bewoners is dat de investering zich bij verkoop terugbetaald”.
“Een ander voorbeeld is een flatgebouw waar de bewoners naar energie neutrale woningen willen. Er is landelijk een steunfonds – SVn geheten – voor woningbouw. Om dat allemaal zelf te regelen is voor veel VvE’s niet haalbaar. Daar kan Platform31 bij helpen. Daarin werken gemeenten, bewoners en banken samen”, merkt het raadslid op.
Kardol wijst op de portiekwoningen in de koopsector. “Als de aantrekkelijkheid van die woningen omhoog gaat, helpt dat ook de huurmarkt. Voor mensen die in een qua inkomen te goedkope huurwoning zitten en waarbij de huur elk jaar beduidend stijgt, mogelijk een reden de stap naar een koopwoning te zetten”.

Op de agenda

“Ridderkerk heeft relatief veel portiekwoningen in de koopsector. Daar kom je nog wel eens achterstallig onderhoud tegen en dat het qua energieprestatie niet bij de tijd is”, weet Kardol. “Ik wil dat graag op de agenda hebben. Als de aantrekkelijkheid van die woningen omhoog gaat, helpt dat ook de huurmarkt.”
Leer meer over de de mogelijkheden voor sociale koopwoningen tijdens de conferentie: Heeft de naoorlogse particuliere flat een toekomst?
Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  Leningen & SubsidiesFinancieelVerduurzaming

  Duurzaam onderhoud nu nog betaalbaarder

  VvE Rechtspraak - Onderhoud & MJOPLiftOnderhoud

  VvE Recht VvE dient redelijk voorstel te doen voor onbereikbaar appartement

  EnergiebesparingLeningen & SubsidiesNieuws

  Nationaal Energiebespaarfonds financiert verduurzaming VvE Lindenhove

  BijeenkomstenEnergiebesparingLeningen & Subsidies

  Lunchbijeenkomst Energiebespaarlening voor VvE Professionals

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.