Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

VvE Zaken

Machtsmisbruik in de VvE door de groot-eigenaar

Bent u lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE) met een groot-eigenaar? Heeft u het gevoel dat uw stem niet telt? Denkt u dat u niet naar de Vergadering van Eigenaars hoeft te gaan omdat de groot-eigenaar zijn stem inzet om de besluitvorming naar zijn hand te zetten. Machtsmisbruik in de Vereniging van Eigenaars is er wat aan te doen?

Wat is een groot-eigenaar?

Er is sprake van een groot-eigenaar binnen de VvE wanneer één partij een eigenaar is  van appartementsrechten die opgeteld de meerderheid van de stemmen binnen een Vereniging van Eigenaars vertegenwoordigen.

Machtsmisbruik

Uit het onderzoek van de Faculteit Rechtswetenschappen blijkt dat gebruik/misbruik van macht door groot-eigenaren in een VvE een serieus probleem is. Zo komt het voor dat een groot eigenaar zijn maandelijkse voorschotbijdrage niet betaald. Betekent dit dan ook dat u als eigenaar van een appartement met minderheidsstem binnen de vergadering niet naar deze vergadering hoeft te gaan? Nee, integendeel, het is juist in deze situatie noodzaak dat u de algemene Vergadering van Eigenaars bijwoont, ook als de groot-eigenaar zijn macht misbruikt. Macht misbruik is niet toegestaan en hier kunt u binnen uw VvE zeker iets tegen doen.

Uw stem in de vergadering

Uw stem binnen de Vergadering van Eigenaars is waardevol en telt, zorg er voor dat uw stem wordt gehoord. Wanneer u van mening bent dat de groot eigenaar zijn macht misbruikt dan kunt u de vergadering vragen dit vast te leggen in de notulen. Daarnaast is het van belang om de stemming van de overige eigenaars met een minderheidspositie schriftelijk vast te leggen. Wanneer de groot eigenaar niet van standpunt verandert zult u bij de rechtbank het besluit moeten laten vernietigen.

Besluit laten vernietigen

Om een besluit op basis van machtsmisbruik genomen in de vergadering te laten vernietigen zult u een verzoekschrift moeten in dienen bij de rechtbank sector kanton, voorheen de kantonrechter. Hoe u dit moet doen kunt u op de site van ‘de rechtspraak’ lezen. In de sector kanton is een advocaat niet verplicht. Het is wel aan te raden om juridische hulp in te schakelen, zorg voor een jurist of advocaat gespecialiseerd in appartementsrecht. Dit verzoek moet gedaan zijn binnen 1 maand nadat u van het besluit had kunnen weten zoals u kunt lezen in het artikel Jurisprudentie: Vernietiging van een VvE Besluit en Wanneer is een besluit binnen de VvE rechtsgeldig

Kosten

Vaak beslist de rechter dat de verliezende partij de proceskosten en overige kosten van de tegenpartij moet betalen. De meeste rechtsbijstandsverzekeringen dekken de kosten van een procedure tot het vernietigen van een besluit. Voor vragen hier over kunt u terecht bij uw verzekeraar.

Leg u niet zomaar neer bij een beslissing genomen door de groot-eigenaar. Indien de groot-eigenaar niet naar uw argumenten wil luisteren vraag dan de rechtbank haar oordeel. Dit kunt u alleen of samen met de overige eigenaren doen.

Gerelateerde artikelen
VvE Rechtspraak - BesluitvormingJurisprudentieVvE Beheer

VvE Rechtspraak: Vernietigen besluit VvE. Ontzeggen stemrecht aan groot-eigenaar.

Nieuws

CBS geeft de feiten van de VvE's in Nederland

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.