Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Nieuws

Flat Assen energieneutraal door nieuw financieringsmodel

Het energieneutraal maken van grootschalige wooncomplexen is mogelijk met een nieuw financieringsmodel. De flat Ellen in Assen dient als voorbeeld.

VvE investeert

In de nieuwe financieringsmethode, die de gemeente Assen heeft ontwikkeld, investeert de Vereniging van Eigenaren (VvE) en niet de inviduele eigenaar. Bij appartementencomplexen bestaat die vaak al, in het geval van individuele eigenaren van een koopwoning kan een VvE worden opgericht per straat, wijk of desnoods per ‘twee-onder-een-kap’.

De opzet is dat een woning(complex) zo wordt verbouwd dat geen gasaansluiting meer nodig is en de elektriciteitsmeter aan het eind van het jaar op nul staat. Daartoe wordt het huis goed geïsoleerd.

Lenen

Verder worden innovatieve energiebesparende maatregelen genomen en zonnepanelen geplaatst. Bewoners krijgen een comfortabelere woning en hebben geen energiekosten meer. Het geld dat op energie wordt bespaard, wordt geïnvesteerd in de lening die nodig is om de verbouw te financieren. Omgerekend over een periode van 30 jaar komt 45.000 tot 50.000 euro beschikbaar.

Probleem is dat niet iedereen zo veel geld kan lenen. Bijvoorbeeld omdat de bank niet wil meewerken of omdat het huis ‘onder water staat’. In het Asser Servicekosten Model wordt uitgegaan van een object gebonden financiering. Niet het individu maar de VvE sluit de financiering voor de verbouw af. Het geld wordt ‘terugverdiend’ door verhoging van de servicekosten. Dit met een bedrag dat gelijk is aan de besparing op de energiekosten. ,,Duurzaamheid is zo bereikbaar voor iedereen’’, zegt wethouder Harmke Vlieg (CU) van Assen.

Het complex of de woning dient als onderpand en het risico van de lening komt bij de VvE te liggen. Om te garanderen dat de VvE aan de verplichtingen kan voldoen wanneer het servicegeld niet binnenkomt, wordt een waarborgfonds opgericht. Hieruit kan maximaal een jaar worden bijgesprongen wanneer een eigenaar niet betaalt. Na dat jaar is de eigenaar verplicht het huis te verkopen, een regel die al in veel overeenkomsten van VvE’s staat. Niet alleen wooncomplexen, maar ook de individuele deelnemers aan het project Woningen zonder Energierekening kunnen via de VvE een beroep doen op het waarborgfonds.

Subsidie

Gedeputeerde Staten van Drenthe zien in het Asser initiatief Ellen een mooi voorbeeld en waarborgen 800.000 euro van de lening bij de bank. Daarnaast willen ze 175.000 euro subsidie beschikbaar stellen, als de verbouwing (1,3 miljoen) net niet rendabel blijkt. De flat Ellen in de wijk Lariks telt 28 woningen.

Bron: Dagblad van het Noorden

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  BijeenkomstenNieuws

  Energieneutraal IJpelaar

  EnergieVvE Rechtspraak - Geldzaken

  Energieleverancier dient zelf zorg te dragen voor juiste eindafrekening

  Duurzame EnergieNieuws

  Honderd VvE's maken al gebruik van de VvE Zonnecoach

  EnergiebesparingLeningen & Subsidies

  Af van gas! € 5.000,- tot € 8.000,- subsidie in Amsterdam

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.