Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

OnderhoudFundament

KCAF: het funderingsloket voor funderingsproblemen

Een eigen huis is voor velen een droomwens. Maar als er scheurvorming, scheefstand en/of verzakkingen optreden kan die droom soms een nachtmerrie worden. Deze problemen kunnen duiden op een funderingsprobleem. De inschatting is dat er in Nederland ongeveer 750.000 woningen zijn met een houten fundering. Een derde daarvan heeft of krijgt mogelijk een funderingsprobleem. Dat stelt het KennisCentrum Aanpak funderingsproblematiek (KCAF) op haar website.

Het aantal getroffen woningen kan oplopen als maatregelen uitblijven. Naast woningen met een houten fundering staan er in kleigebieden ongeveer 300.000 woningen op staal, een technisch begrip dat betekent: niet onderheid. Een deel van deze woningen (ver)zakt langzaam, soms meer dan 1 cm per jaar en ongelijkmatig. Bij mogelijk 150.000 van deze woningen is op termijn dus wellicht funderingsherstel nodig. De optelsom luidt, dat in de komende decennia tot mogelijk 400.000 woningen geconfronteerd dreigen te worden met funderingsproblemen.

Voor VvE’s betekent de constatering van een funderingsprobleem werk aan de winkel. Eigenaren zijn namelijk zelf verantwoordelijk voor de staat van de fundering van hun woning. De VVE is in zo’n geval dus aan zet om onderling de aanpak af te stemmen. En om in geval van herstel de hoge investeringen te regelen die daarmee gepaard gaan, voor een woning gemiddeld al snel 50.000 euro). Dat betekent alle neuzen dezelfde kant op, reserves aanspreken, inleggen of sparen. Een forse opgave!

De onafhankelijke kennisorganisatie KCAF heeft voor huiseigenaren een  stappenplan ontwikkeld. Dit is een overzicht van de acties vanaf het vermoeden van funderingsproblemen tot aan de oplevering van funderingsherstel. Een belangrijke stap die VvE’s kunnen zetten om de staat van de fundering van hun bouwkundige eenheid te achterhalen is een vakkundig funderingsonderzoek. Een enkele gemeente verstrekt daarvoor subsidie. Door de stappen te doorlopen weet u of er een probleem is en wat de eventuele oplossingen kunnen zijn. Daarbij speelt de bouwkundige eenheid (alle woningen die constructief aan elkaar vastzitten) een belangrijke rol. Als eigenaren van een bouwkundige eenheid de handen ineen slaan, zijn de kosten van onderzoek en het eventueel daaropvolgend funderingsherstel lager.

 

Gerelateerde artikelen
Bijeenkomsten

Cursus Funderingsaanpak 2017: een must voor onervaren, betrokken professionals

BijeenkomstenNieuws

KCAF Congres, Werk in Uitvoering, 8 december 2016

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.