Financieelonkostenvergoeding

Een vergoeding voor bestuursleden, logisch of waanzin?

Enkele weken geleden zat ik bij een Vergadering van Eigenaren en hier werd door een bestuurslid gevraagd om een vergoeding van de onkosten van 50 euro per jaar. Een deel van de leden was hier tegen en gebruikte om hun betoog te ondersteunen verschillende drogredenen zoals: het is een erebaantje en dit is in het verleden ook nooit gedaan. Gelukkig steunde het merendeel van de leden de aanvraag en werd de onkostenvergoeding goedgekeurd. Deze discussie op zich heeft mij verbaasd, zeker als je bedenkt dat een bestuur vaak voor een begroting van duizenden euro’s verantwoordelijk is. En dan heb ik het nog niet over het beheer van het reservefonds dat enkele tonnen kan bevatten. Ook de tijd en energie die bestuursleden in de VvE steken mogen niet als vanzelfsprekend worden aangenomen. Het is toch vreemd dat bestuursleden voor hun werk in het algemeen belang van de VvE zelf geld moeten toeleggen omdat de leden geen verantwoordelijkheid willen nemen voor de kosten die hiermee gemoeid zijn.

Onkostenvergoeding

Gelet op de verantwoordelijkheden van het bestuur is het in mijn ogen niet zo vreemd als er in ieder geval een reëel onkostenvergoeding aan het bestuur wordt verstrekt. Wil de ALV geen vaste vergoeding toekennen zorg dan in ieder geval voor een post ‘onkosten bestuur’ in de begroting. Op deze manier kun het bestuur in op zijn minst de daadwerkelijk gemaakte kosten declareren.

Vrijwilligersvergoeding

Het is ook mogelijk om bestuursleden een zogenaamde vrijwilligersvergoeding toe te kennen. Dit kan een vast bedrag per jaar, maand of uur zijn. De hoogte van de vergoeding wordt altijd door de ALV vastgesteld. Als er aan bestuursleden een vrijwilligersvergoeding wordt betaald, dan zijn gemaakte onkosten onderdeel van de vergoeding. Deze kosten hoef je dan niet separaat te vergoeden. Als een vrijwillig bestuurslid niet meer ontvangt dan € 4,50 per uur, € 150,- per maand of € 1500,- per jaar, dan mag je de vergoeding belastingvrij verstrekken (belastingregelgeving 2016).

Loon

Het komt niet vaak voor, maar er zijn enkele gevallen bekend waarin een appartementseigenaar door de VvE als betaalde kracht voor een functie in het bestuur wordt ingehuurd. Er ontstaat dan een werkgever-werknemer-verhouding. In mijn ogen een onwenselijke constructie want een zakelijke (arbeidsrechtelijke) verhouding met je buren kan voor veel narigheid zorgen.

Conclusies

Een goed bestuur is van wezenlijk belang voor het functioneren van de VvE dus erken het werk en wees zuinig op je vrijwillige bestuursleden. Hier hoort volgens mij het toekennen van een reëel vergoeding bij.

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  FinancieelKascommissieNieuwsVvE Zaken

  Goed nieuws voor VvE-vrijwilligers

  Financieelonkostenvergoeding

  Vrijwilligersvergoeding binnen de VvE

  BeheerBestuurstakenFinancieelOnderhoudonkostenvergoedingVergaderingWettelijke verplichtingen

  Vrijwilligersvergoeding voor werk binnen een VvE

  Het laatste nieuws wekelijks in je mailbox!

  5 reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.