Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

BelastingVvE Centraal

Uw inkomstenbelasting 2015 en de reserves van uw VvE

De Belastingdienst maakt de leuze “Leuker kunnen we het niet maken, wél makkelijker” steeds meer waar. Als u gebruik maakt van de mogelijkheid om online aangifte inkomstenbelasting te doen via uw persoonlijke pagina op “mijn belastingdienst” zult u zien dat de belastingdienst al heel veel gegevens van u kent.

Als u in loondienst heeft gewerkt, staan de salarisgegevens al voor u ingevuld. Als u een hypotheek heeft, staan het leningsbedrag en de betaalde rente eveneens al vermeld. De WOZ-waarde van uw huis is bekend, evenals de saldi van uw bankrekeningen. De belastingdienst weet nog veel meer van u, zie dit overzicht.

Eén van de weinige zaken die nog niet zijn ingevuld zijn, is uw aandeel in het vermogen van de Vereniging van Eigenaars. Die informatie moet u dus nog zelf toevoegen.

Waar kunt u de gegevens invoeren?

In het aangifteprogramma staat aan de linkerkant een rijtje onderwerpen, die u bij uw aangifte moet langs lopen. Dit rijtje begint met introductie, fiscale partner, vooraf ingevulde gegevens en verderop in deze rij vindt u Bankrekeningen en andere bezittingen.
Als u daarop klikt, komt u in het scherm Bankrekeningen en andere bezittingen. Onder het kopje Overige bezittingen, zoals staat als tweede punt uw aandeel in het vermogen van een Vereniging van Eigenaren (VvE).

U vinkt het hokje bij Overige bezittingen, zoals aan en komt dan in het scherm Overige bezittingen.
Achter Overige bezittingen op 1 januari 2015 vult u in het witte veld achter het euroteken uw aandeel in het VvE-vermogen in.

Hoe groot is uw aandeel in het VvE-vermogen?

Vaak verstrekt de VvE-beheerder of de VvE-penningmeester een opgave.

Als die echter geen opgave verstrekt (of als u die opgave wilt controleren), kunt u uw aandeel ook zelf berekenen aan de hand van de balans van de VvE. Voor de aangifte 2015 die u vóór 1 mei 2016 moet doen, heeft u dan de balans van 31 december 2014 nodig.

U moet niet naar de debetkant (linkerkant) van de balans kijken, u kijkt alleen naar de creditkant (rechterkant). Daarop staat het eigen vermogen van de VvE. Vaak is dat alleen het reservefonds groot onderhoud, maar als uw VvE andere reserves heeft, moet u die ook meetellen.
Vervolgens berekent u uw aandeel in het eigen vermogen van de VvE met behulp van het aantal breukdelen.
Als u bijvoorbeeld één breukdeel heeft van de 25 breukdelen en het eigen vermogen van de VvE is € 50.000, is uw aandeel 1/25 x € 50.000 = € 2.000.

Misverstanden

De drie meest voorkomende misverstanden zijn:

 1. Men denkt dat het alleen gaat om het aandeel in het onderhoudsreservefonds. Dit is echter een onjuiste gedachte: het gaat om uw aandeel in het eigen vermogen. Als uw VvE ook andere reserves heeft, moet u die meerekenen: u telt dus alle reserves op.
  U kunt het eigen vermogen van uw VvE ook berekenen door het totaal vermogen (dit is de optelsom van alle posten op de balans, dus het totaalbedrag dat zowel links als rechts staat vermeld) te verminderen met de schulden (bijv. leningen, crediteuren, nog te betalen bedragen, vooruit ontvangen bedragen) van de VvE.
 2. Men denkt dat het spaargeld en andere banktegoeden van de VvE moeten worden opgegeven. De belastingdienst is in deze banktegoeden echter niet geïnteresseerd; u heeft voor uw aangifte alleen te maken met de creditkant (rechterkant) van de balans, niet met de debetkant (linkerkant) waarop de banktegoeden staan.
 3. Men gaat uit van de verkeerde datum.
  De belastingdienst wil uw aandeel in het vermogen per 1 januari 2015 weten. Let wel! Omdat uw VvE geen balans per 1 januari opstelt, moet u gebruik maken van de balans per 31 december van het jaar 2014.
  Dus u gaat uit van het eigen vermogen van de VvE dat in de balans per 31 december 2014 is vermeld!

Misschien kan het nog eenvoudiger?

Als uw vermogen (bankrekeningen en andere bezittingen, de waarde van uw appartement niet meegerekend, de waarde van het aandeel in het eigen vermogen van de VvE wel meegerekend) op 1 januari 2015 niet groter was dan het “heffingsvrij vermogen”, hoeft u geen bedrag op te geven.
Het heffingsvrij vermogen:

 • is € 21.330 als u geen fiscale partner heeft;
 • is € 42.660 als u heel 2015 een fiscale partner had;
 • kan aanzienlijk groter zijn als u eind 2015 AOW-gerechtigd was.

U beantwoordt dan de vraag Waren deze bezittingen op 1 januari 2015 in totaal meer waard dan € …” met nee – het programma stelt dan geen vervolgvragen meer over dit onderwerp!

Dat is dus makkelijk!

Heeft u uw aangifte al ingediend?

Misschien heeft u uw aangifte al ingediend. Hopelijk concludeert u na het lezen van dit artikel dat u dat goed heeft gedaan.
Als u echter vergeten bent om uw aandeel in het VvE-vermogen op te geven of als u een verkeerd bedrag heeft opgegeven, kunt u heel eenvoudig uw aangifte opnieuw indienen. Meer informatie daarover vindt u hier op de website van de belastingdienst.

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  BelastingFinancieel

  Belasting aangiftehulp voor VvE Leden

  Nieuws

  Spooknota's voor de Vereniging van Eigenaars

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  6 reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.