Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

LiftOnderhoud

Een open (lift)deur?!

Liftdeuren en liftonderhoud

De deuren van de lift zijn onderhoudsgevoelige componenten en zijn helaas vaak de nummer 1 storingsoorzaak bij liften. Dit geldt zeker voor liften met automatische schuifdeuren. Voor een betrouwbare werking van een liftdeur is het van groot belang dat er zo min mogelijk wrijving plaatsvindt tijdens een deurbeweging. U zult begrijpen dat dit onderdeel veel aandacht nodig heeft maar, hoe gaat dat in de praktijk? En wat moet er ècht gebeuren bij iedere onderhoudsbeurt?

Deuren afstellen

Liftonderhoud deur afstellen

Liftonderhoud deur afstellen

Bij het sluiten van de liftdeuren, wordt er een elektrisch controlecontact gesloten. Dit is het teken voor de liftbesturing dat alles veilig dicht zit en de lift mag vertrekken. Liftdeuren komen echter weleens in aanraking met de liftgebruiker.
Op zich geen probleem maar na verloop van tijd zullen de deurvleugels wat scheef gaan hangen. Dit heeft echter wel tot gevolg dat liftdeuren na verloop van tijd (als er niets aan gedaan wordt) steeds slechter zullen openen en sluiten. Het controlecontact sluit bijvoorbeeld niet meer en waardoor de kans bestaat dat de lift stil komt te staan.

Schoonmaken

liftonderhoud schoonmaken deurcomponentenDe buitenzijde van de liftdeuren, oftewel de gladde paneelzijden, zien er natuurlijk het beste uit wanneer deze schoon zijn. De binnenkant, oftewel het loopwerk, is, als het gaat om een betrouwbare werking, nog veel belangrijker. Automatische deuren “hangen” als het ware in de liftschacht. Liftschachten trekken, door het zogenaamde “schoorsteeneffect” veel stof aan. U kunt zich voorstellen dat het stof zich door de hele schacht verspreidt en ook op de diverse deurcomponenten terecht komt. (Zie illustratie) Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor een wrijvingsloze deurbeweging.

Het is van groot belang dat er door de onderhoudsmonteur genoeg tijd en veel aandacht wordt besteedt aan liftdeuren. Vervuilde en slecht afgestelde liftdeuren zorgen voor aanzienlijk meer slijtage dan schone en correct afgestelde liftdeuren. Bij een onderhoudsbeurt moet voldoende tijd worden ingeruimd om deze te reinigen en af te stellen. Over de totale levensduur van de lift, bespaart u hiermee twee maal een deurrevisie. Dit levert u dus geld op, veel geld! Bovendien wordt de lift hierdoor veel betrouwbaarder.

Onze conclusie: Het lijkt een “open deur” maar Tijd is geld!

Tip

Wilt (of moet) u besparen op liftonderhoud? Het afsluiten van een goedkopere onderhoudsovereenkomst werkt regelmatig het verminderen van de besteedbare onderhoudstijd in de hand. Met zogenaamde “kijk en luisterbeurten” en “onderhoud op afstand” kunnen bovenstaande activiteiten niet worden uitgevoerd waardoor het risico op onnodige reparaties en storingen toeneemt. Voeg tijd (en aandacht) toe aan liftonderhoud en verdien!

Gerelateerde artikelen
VvE Rechtspraak - GeldzakenVerhuren

VvE Rechtspraak: Geschil over hoogte servicekosten

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.