Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

BesparingEnergiebesparingVerduurzaming

Verduurzaming van VvE’s: het belang van gedrag

Mijn oproep voor reacties uit de praktijk is de start van een serie artikelen over verduurzaming van VvE’s. In deel twee en drie ga ik in op een belangrijk element van energie besparen: het gedrag. De invloed van uw gedrag op het energiegebruik is groot, maar in de praktijk wordt gedrag nog onvoldoende meegenomen in het proces van verduurzaming.

Eerste stap naar besparen

De energierekening is voor veel bewoners de aanleiding voor het zetten van de eerste stap naar energie besparen. Die eerste stap bestaat vaak uit één of meer simpele en goedkope maatregelen in de woning. Kleine ingrepen verdienen zich snel terug en kunnen door de bewoners worden gedaan onder het motto ‘zelf doen’.

Deze kleine maatregelen kan ik niet anders dan aanmoedigen. Juist deze kleine maatregelen kunnen door bewoners van VvE’s eenvoudig worden toegepast, omdat het om aanpassingen in de eigen woning gaat en niet in het gemeenschappelijke deel. Uiteindelijk kan een succesvolle eerste stap leiden tot een grotere sprong met meer ingrijpende maatregelen, zoals het aanpassen van installaties in de woning of het isoleren van de schil. Maar slaan we dan geen stap over? Verbetering begint namelijk letterlijk bij jezelf.

Energie besparen? Begin bij jezelf

Het nemen van allerlei maatregelen zou samen moeten gaan met een goede evaluatie van het gedrag van uw huishouden. Het lijkt simpel en dat is het ook! Maar wat levert het onder de loep nemen van uw eigen gedrag op?

Het energiegebruik voor verwarming van een woning kan in principe worden verklaard door de woninggrootte en de energetische kwaliteit van de woning. Een energielabel geeft een indicatie van de energetische kwaliteit. Het zuinige of onzuinige gedrag van bewoners verklaart voor 16% de hoogte van het energiegebruik voor verwarming volgens een rapport van Tigchelaar en Leidelmeijer uit 2013. Het gaat dus om een flink aandeel in het verbruik dat eenvoudig is aan te pakken. Daarbij komt dat verandering van je gedrag geen investering vereist.

Voorkomen van onverwachte effecten

Ten tweede helpt inzicht in uw gedrag bij het maken van keuzes voor energiebesparende maatregelen. De kostenplaatjes gaan uit van een gemiddeld energiegebruik dat kan afwijken van uw eigen gebruik. Doordat u zelf een inschatting kunt maken hoe energiezuinig uw gedrag is, bent u in staat te bepalen of die berekening ook voor u opgaat. Eventueel kunt u de leverancier of aannemer vragen om de berekening te maken op basis van uw eigen gebruik en gedrag. Dit helpt het doen van verkeerde investeringen te voorkomen.

Tot slot is een evaluatie van uw gedrag na het nemen van energetische maatregelen essentieel. Het gaat hierbij niet alleen om het juiste gebruik van nieuwe installaties, zoals ventilatie met warmteterugwinning, maar ook om veranderingen in uw oorspronkelijke gedrag. Volgens Tigchelaar en Leidelmeijer passen bewoners hun gedrag aan de woning aan. Dit houdt in dat er over het algemeen in slecht geïsoleerde woning relatief weinig wordt gestookt en in goed geïsoleerde woning juist relatief veel. Dit is te verklaren doordat het voor bewoners van een beter geïsoleerde woning betaalbaarder wordt om voor meer comfort – een hogere temperatuur – te kiezen. Die keuze is uiteraard aan de bewoner, maar inzicht in afwegingen tussen comfort en energiebesparing voorkomt onverwachte uitkomsten van bijvoorbeeld een energiebesparende renovatie.

Vooruitblik

In deel drie van de serie over verduurzaming van VvE’s geef ik een overzicht van een aantal indicatoren om u te helpen bij het evalueren van uw gedrag. Enkele indicatoren hebben mij in ieder geval overtuigd om zuiniger met energie om te gaan. Bovendien geef ik een aantal tips om uw gedrag energiezuiniger te maken. Heeft u zelf tips voor het besparen van energie? Laat het vooral weten middels een reactie! Verder staat de oproep uit mijn eerste artikel nog steeds. Heeft u ervaring met het nemen van energiebesparende maatregelen in uw VvE of bent u in uw werk bij dit soort processen betrokken? Ik ben erg benieuwd naar uw ervaringen, die ik graag zou meenemen in mijn scriptie.

Literatuur

Tigchelaar, C., & Leidelmeijer, K. (2013). Energiebesparing: Een samenspel van woning en bewoner – Analyse van de module Energie WoON 2012. Petten/Amsterdam: ECN & RIGO. https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/rapporten/2013/12/02/energiebesparing-een-samenspel-van-woning-en-bewoner-analy-se-van-de-module-energie-woon-2012/energiebesparing-een-samenspel-van-woning-en-bewoner-analy-se-van-de-module-energie-woon-2012.pdf

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.