Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

OnderhoudServicekosten

Een duivels dilemma

Overal kom je het goede nieuws tegen, de woningmarkt trekt steeds verder aan en de huizenprijzen stijgen vrolijk mee. Ook bij appartementen is een verkoopstijging gerealiseerd. Veel nieuwe en vooral blije appartementseigenaren, of toch niet? Tien jaar geleden kochten mijn man en ik een prachtig appartement. Wat waren we blij. Nadat we de financiering rond hadden en de overdracht had plaatsgevonden trokken we een mooie fles bubbels open. Nu, jaren later, vraag ik me regelmatig af of ik nog wel zo blij ben met het wonen in een appartementencomplex. Waarom? Ik mis een stuk zeggenschap over mijn maandelijkse woonlasten en wordt gek van de regels, ik zit met een dilemma.

De oplopende servicebijdrage

In ons gebouw wordt het trappenhuis en de lift twee keer per week grondig schoongemaakt. Elk kwartaal worden alle ramen gewassen. Is er een lamp in de hal stuk? Geen probleem, gewoon de beheerder bellen. Aan dit alles hangt uiteraard wel een prijskaartje en jaarlijks lopen onze servicebijdrage ‘ongemerkt’ steeds verder op. Hier ben ik niet blij mee, maar wat is het alternatief? Meer dingen zelf doen? Wie van de bewoners heeft hier tijd voor en zin in? Een discussie die bij ons in de Vergadering van Eigenaren regelmatig vastloopt.

Regels en verplichtingen

Naast de hiervoor beschreven verplichte servicebijdrage zijn er een scala aan regels en verplichtingen om ons woongenot te beschermen. Er is bij ons complex vastgelegd dat wij geen plantenbakken aan het balkon mogen bevestigen en geen was buiten in het zicht mogen hangen. Er zijn voorschriften voor de kleur van de zonwering en fietsen mogen alleen in de rekken geplaatst, et. cetera, et cetera. De regels worden voor een groot deel door de eigenaren gezamenlijk vastgesteld. Moet ik als eigenaar alles wat de meerderheid beslist accepteren? Wat regelt de wet? Wat kan ik doen als ik het niet met een beslissing eens ben?

Wat moet ik doen met dit duivels dilemma?

Moet ik nu een bord ‘Te koop’ aan ons appartement hangen om van de regels af te zijn of ga ik mij voor onze VvE inzetten om zo voor alle partijen een goede oplossing te zoeken. Als dit lukt kunnen wij blijven genieten van onze mooie woning. Een duivels dilemma.

Gerelateerde artikelen
GeschillenBestuurOverlastVvE Zaken

De 8 tips voor het vergroten van je woongenot binnen een VvE.

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.