BijeenkomstenEnergiebesparing

VvE Cursus Energiebesparing provincie Utrecht

Energiebesparing bij Verenigingen van Eigenaren biedt veel kansen. Leden van VvE’s betalen servicekosten voor verwarming en verlichting van algemene ruimtes, lift e.d. Via deze servicekosten kun je investeringen doen voor energiebesparing die later via besparing op de energiekosten terugbetaald worden. Daarnaast zijn VvE’s verplicht ‘actief’ te worden en reserves op te bouwen voor onderhoud. Vanuit deze reserves zijn ook energiemaatregelen  te nemen.

In opdracht van U-Thuis (15 samenwerkende gemeenten) organiseert de NMU, in samenwerking met de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU) een cursus energiebesparing voor Verenigingen van Eigenaren.

Het programma Cursus Energiebesparing

Avond 1

Avond 2

Avond 3

17 mei

Draagvlak en proces  Je wilt wat gaan doen binnen je VvE, maar hoe krijg je iedereen mee? Wat voor stappen zijn nodig of aan te raden om voldoende draagvlak te verkrijgen voor je plannen? Bij het bestuur, bij de ALV? Hoe organiseer je inspraak en betrokkenheid? Wat mag er juridisch wel en wat kan er niet? Hoe ziet een goed plan eruit? Waar moet je aan denken?  Mimi Slauerhoff van Programma Energiesprong heeft hier studie naar verricht en deelt haar kennis en ervaringen.

Techniek   Jan Nieuwveld van Seinen Energy Solutions heeft ervaring met VvE’s en deelt zijn kennis hierover. Hoe ziet een Groen MeerjarenOnderhoudsPlan eruit? Welke maatrelen neem je sowieso omdat ze snel zijn terugverdiend, en welke maatregelen kun je nemen als je op langere termijn denkt en de investering (kostenneutraal) betaalt uit de servicekosten? Welk ambitieniveau streef je na? Wat betekenen de keuzes voor onderhoud en voor comfort in de woning?

Financiën  Je wilt met je VvE aan de slag. Te nemen maatregelen zijn bekend. Maar hoe ziet de businesscase eruit? Je kunt kijken naar maatregelen apart (bijvoorbeeld plaatsing van zonnepanelen), of naar een totaal pakket, zelfs naar een renovatie naar ‘Nul-op-de-meter’. Wat kun je betalen uit reserves van de VvE, wat uit de servicekosten en voor welk deel trek je vreemd vermogen aan? Wat doet de investering met de waarde van de woningen?  Ronald van der Klauw (Wocozon, NRG031, Energiesprong) neemt je mee in zijn ervaring en duidt de mogelijkheden en uitdagingen.

Wil je hierbij zijn? Dan graag hier aanmelden.

Heb je vooraf al specifieke vragen, dan kun je deze kwijt in het aanmeldformulier. Wij zullen je vragen in de voorbereiding meenemen!

Je krijgt na aanmelding een bevestiging. Informatie over de locaties volgt later.