BoekenLancering

Nieuw VvE boek “Handboek voor appartementbewoners”

Wie een appartement koopt, realiseert zich meestal niet dat er heel wat bij komt kijken. Wat zijn je rechten en plichten als appartementbewoner en wat is de rol van de Vereniging van Eigenaren (VvE)? Mag je je appartement als Airbnb aanbieden? En wat doe je als je geconfronteerd wordt met een slapende VvE?

Toen Cora Vonk haar eerste appartement kocht, liet ze zich vooral leiden door het mooie uitzicht en het rondkrijgen van de financiering. In gedachten was ze bezig met kleuren, meubels en de indeling. Tot ze erachter kwam dat ze in de keuze van de vloer beperkt was, ze geen open haard mocht en dat de servicekosten wel erg hoog uitpakten.

Ze ging zich verdiepen in het appartementsrecht, werd bestuurslid van haar eigen VvE en ging op zoek naar informatie op internet. Al snel kwam ze erachter dat er maar weinig te vinden was over het onderwerp. Daarom besloot ze zelf een handboek voor appartementbewoners te schrijven. Inmiddels heeft ze een eigen adviesbureau waarmee ze VvE’s en individuele bewoners van koopappartementen begeleidt.

Conflicten voorkomen

Als je een appartement koopt, is dat nooit helemaal van jou alleen. Je deelt het gebouw met andere eigenaren. En dat betekent dat je afspraken moet maken over het schilderwerk, het onderhoud van het dak maar ook over verbouwingen en of je huisdieren mag houden. Zo kun je conflicten voorkomen.

In het Handboek voor appartementbewoners staat stap voor stap uitgelegd waar je op moet letten als je een appartement koopt. Welke afspraken je kunt maken binnen de VvE om problemen te voorkomen en wat belangrijk is te weten als je je handtekening zet onder een huishoudelijk reglement. Denk hierbij aan regels over het gebruik van gemeenschappelijke ruimten. Mag je een schilderij in de gang ophangen of rollators in de hal plaatsen? Onderwerpen die bij uitstek in het huishoudelijk reglement vastgelegd worden.

Financiële problemen

In Nederland is ongeveer 35 procent van de 7,5 miljoen woningen een appartement of een flat. Eigenaren zijn wettelijk verplicht zich in een VvE te verenigen en een spaarpot aan te leggen voor onderhoud en herstel van het gebouw. Met ingang van 2017 stelt een nieuwe wet aanvullende eisen aan het reservefonds van een VvE.

Belangrijk omdat een derde van de VvE’s in Nederland er financieel slecht voorstaat. Er is dan geen onderhoudsplan of een reservefonds en dat kan leiden tot financiële problemen van de VvE en dus de bewoners. Een recent voorbeeld is dat eigenaren van galerijflats uit de jaren zeventig nu noodgedwongen grote kosten moeten maken voor de renovatie van de galerijen die op instorten staan. Een onverwachte tegenvaller.

Cora Vonk legt in het handboek uit hoe het financieel allemaal in elkaar zit, wat redelijke servicekosten zijn en hoe een meerjaren onderhoudsplan er uit ziet. Dit voorkomt het risico van een VvE waar de zaakjes niet voor elkaar zijn. Ook geeft zij tips hoe je een slapende VvE kunt activeren en wat je van het bestuur en de VvE-beheerder mag verwachten.

Minder teleurstellingen

Er zijn zowel voor- als nadelen van gezamenlijk eigenaar zijn. Enerzijds is het prettig dat het onderhoud collectief wordt geregeld, maar het is vervelend dat je je bij besluiten van de meerderheid moet neerleggen. Dat kan betekenen dat jij bijvoorbeeld geen elektrische fiets in de berging mag opladen of je bloembakken niet aan de buitenzijde van je balkon mag hangen. Het is daarom belangrijk te weten hoe de VvE van jouw appartementencomplex functioneert en wat de financiële positie ervan is.

Cora Vonk: ‘Als ik het nu zou overdoen, zou ik echt andere keuzes maken. Met de kennis die ik nu heb, zou ik me meer verdiepen in de Vereniging van Eigenaren en de regels voor een koopappartement. Dan had ik veel teleurstellingen kunnen voorkomen’.

[button type=”link” link=”https://vvecentraal.nl/product/handboek-voor-appartementbewoners/” variation=”btn-success” target=”blank”]Bekijk dit boek[/button]

Het laatste nieuws wekelijks in je mailbox!