Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

VvE Centraal

Geluidsoverlast binnen een VvE meer urgentie

De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) ontving het afgelopen jaar een toenemend aantal informatievragen waar bewoners in conflict zijn met hun gemeente over geluidsoverlast.

Situaties en onderwerpen die in 2015 in het kader van geluidsoverlast die in dat kader vorig jaar passeerden bij het bureau van de NSG betreffen regulier lawaai van speelplaatsen, nieuwe verkeerswegen, terrassen, cafés, muziekevenementen,en vaak over bouwlawaai maar bijvoorbeeld ook van een schietterrein en sportterreinen. Zowel in procedurele zin, bij handhaving van regelgeving als bij de uitvoering en interpretatie van geluidsonderzoek worden niet altijd de juiste keuzes gemaakt  waardoor deze de oplossing in de  weg staan.

De NSG ontving het afgelopen jaar zo’n 800 vragen. Het meest gaan deze over lawaai van buren die regelmatig escaleert. Bij een dergelijke situatie overwegen mensen een gang naar de rechter. Niet altijd zal dat leiden tot oplossingen. Dat betekent dat als een rechtzaak om de geluidsoverlast te laten stoppen geen kans van slagen heeft en dan wordt geadviseerd om geen procedure op te starten. Andere oplossingsrichtingen maken dan meer kans van slagen. Daarbij zal een Vereniging van Eigenaren dan wel een beheerder een bemiddelde rol kunnen vervullen.

Niet alleen bouwakoestische kennis is dan van belang om tot een oplossing te komen. Veel problemen kunnen voorkomen worden wanneer appartementseigenaars en -bewoners zich houden aan de regels die gelden binnen de VvE. Juist de regels die opgenomen zijn in de Akte van Splitsing en de aanvullingen in het Huishoudelijk Reglement zijn erop gericht om hinder te voorkomen.

 

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.