Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

BeheerFraude

Checklist fraude en preventie voor VvE’s

Checklist fraudepreventie voor Verenigingen van Eigenaars

Recent kopte het Brabands Dagblad met een bericht dat er weer een VvE de dupe is geworden van fraude door een externe beheerder. In totaal is er voor € 59.000 ten onrechte geld door de administrateur. De VvE had dusdanig veel vertrouwen in de beheerder dat zij door de politie op de hoogte gebracht moest worden van de misstanden. Had een checklist fraude wellicht kunnen voorkomen?

In dit artikel van Maarten den Ouden leest u meer over de nadelen voor een VvE wanneer zij het beheer van de financiën van de VvE volledig in handen geeft van de externe beheerder of het administratiekantoor. Dit komt onder andere door de onwetendheid en gebrek aan betrokkenheid bij veel eigenaars van een appartement en helaas is de kennis bij het bestuur van de VvE ook niet altijd op het juiste niveau.

Checklist fraude voor de VvE

Wat kun je als eigenaar van een appartement en/of bestuurder van de VvE doen om te voorkomen dat jouw VvE niet de dupe wordt van fraude.

Ik heb deze vraag bij drie experts (Anne Vermeulen, Maarten den Ouden en Piet van Herwijnen) neergelegd om met een “checklist Fraudepreventie” te komen die helpt om de gelegenheid tot oplichting vaneen VvE door een beheerder te voorkomen.

 1. Het begint allemaal met een bankrekening op naam van alleen de VvE en dus ook geen en/of rekening. De VvE dient er in ieder geval op toe te zien dat in het geval de beheerder over haar gelden beschikt, daarvoor een afzonderlijke bankrekening wordt geopend zodat de VvE ook niet wordt geraakt bij een faillissement van de beheerder.
 2. Vervolgens het invoeren van de afspraak voor het gebruik van twee handtekeningen voor het voeren van betalingen. Hoewel de praktijk weerbarstiger kan zijn bepaalt het Modelreglement 2006 (artikel 10 lid 4) niet voor niets, dat over gelden uit het reservefonds slechts kan worden beschikt door de voorzitter van de vergadering en één van de eigenaars. Sommige banken hanteren dit twee handtekeningen beleid eveneens wat een goede waarborg is voor de VvE. Zo kan niet één iemand er met de kas vandoor gaan.
 3. Geef alle leden van het bestuur de mogelijkheid tot inzage in alle mutaties op de bankrekening(en). Dit is in het huidige leven steeds gemakkelijker te realiseren.
 4. Kies voor een Professionele VvE Beheerder. Het beheren van de VvE en het voeren van de administratie is niet voor iedereen weggelegd. Zorg dat je voor een juiste partij kiest. Als eerste kun je vragen om een verklaring omtrent gedrag en een kopie van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Geheel voorkomen dat gelden worden verduisterd is echter niet mogelijk indien derden de beschikking hebben over de bankrekening. Bij het aanstellen van een professionele beheerder is de kans op fraude in ieder geval al aanzienlijk kleiner.
 5. Zorg dat het bestuur en de kascommissie beschikken over de nodige kennis als het gaat om de Vereniging van Eigenaars en de rechten en plichten die verbonden zijn aan hun functie.
Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  Nieuws

  VvE’s onbewust financier van “VvE Beheerder vertrekt naar Spanje”

  FinancieelKascommissie

  Wie mag een controleverklaring afgeven?

  NieuwsFraude

  Piraterij op bankrekening Rijswijkse VvE kon waarschijnlijk jaren lang doorgaan

  VvE Rechtspraak - GeldzakenVvE Rechtspraak - Splitsingsreglement

  Wijziging van de splitsingsakte kan niet via de rechter

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  1 Reactie

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  VvE Centraal stopt!Op 15 maart
  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.