Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Nieuws

Advies Duurzame VvE in Amsterdam

Veel particuliere woningeigenaren in Amsterdam zijn onderdeel van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Samen in de VvE beslissen over duurzame maatregelen blijkt vaak lastig. Daarom ondersteunt de gemeente deze VvE’s met gratis advies, mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Stadsregio Amsterdam.

Welke informatie geeft het VvE-advies?

Het VvE-adviestraject bestaat uit zes stappen. Na afloop heeft de VvE zicht op de mogelijke isolatiemaatregelen en een indicatie van de investeringskosten en terugverdientijden. Ook heeft de VvE in aanwezigheid van de adviseur over het onderwerp vergaderd en mogelijk besloten tot volgende stappen.

Het advies gaat in op:

 • woningisolatie van de ‘schil’ van het VvE-complex. Denk aan dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en isolatieglas.
 • de gemeenschappelijke voorzieningen zoals verlichting, liften of parkeergarages.
 • optioneel: zonne-energie (PV-panelen) op het dak van de VvE.

Wie geeft het advies?

De gemeente heeft een aantal adviseurs betrokken om het VvE-advies uit te voeren. Dit zijn adviseurs met brede energetische en bouwkundige kennis. Ook beheersen ze de juridische aspecten waar een VvE mee te maken heeft. Daarnaast zijn zij goed op de hoogte van de energielening en andere regelingen van de gemeente.

Hoe ziet een VvE-adviestraject eruit?

Het adviestraject duurt maximaal vier maanden en bestaat uit zes stappen:

 1. Aanmelding via aanvraagformulier
 2. Telefonisch contact
  De adviseur neemt na de aanmelding telefonisch contact op met de VvE-coördinator, verzamelt informatie over de VvE en maakt een afspraak.
 3. De opname
  De adviseur komt bij de VvE langs en bekijkt samen met de VvE-coördinator het VvE-complex en de gemeenschappelijke voorzieningen.
 4. De rapportage
  De adviseur maakt een beknopt rapport voor de VvE met daarin de eigenschappen van het VvE-complex, de mogelijkheden voor woningisolatie en verduurzaming van de schil en de gemeenschappelijke voorzieningen. Ook de globale kosten en geschatte terugverdientijden staan genoemd.
 5. Vergadering en besluitvorming
  De adviseur licht het advies toe op een (zo nodig ingelaste) VvE-vergadering. Ook kan de adviseur vragen beantwoorden en ondersteuning bieden in het besluitvormingsproces.
 6. Nazorg
  De adviseur belt na om te horen wat de volgende stappen zijn van de VvE.

In een enkel geval kan de vraag van de VvE niet aansluiten bij het aangeboden adviestraject. In dat geval overlegt de adviseur met de VvE wat de wensen zijn en wat de adviseur daarin eventueel kan betekenen. Een geheel adviestraject wordt alleen doorlopen als dat traject ook voldoende aansluit bij de behoefte van de VvE.

Hoe meld ik mijn VvE aan?

Aanmelden voor het VvE-advies kan via het digitale aanvraagformulier. Er is een beperkt aantal adviezen beschikbaar. Vraag daarom tijdig aan. Op = op.

Hoeveel gratis adviezen geeft de gemeente?

De gemeente Amsterdam heeft ruimte voor beperkt aantal adviezen. De binnengekomen adviesaanvragen worden gescreend op volledigheid en vervolgens behandeld op volgorde van binnenkomst.

Kan de adviseur ook helpen met offertes aanvragen en opdrachtverlening?

Ja, de adviseur kan de VvE helpen bij offertes aanvragen en opdrachtverlening. Deze werkzaamheden vallen echter buiten het gratis VvE-advies dat de gemeente beschikbaar stelt. Als de VvE de adviseur hiervoor wil inschakelen, kan de VvE zelf afspraken maken met de adviseur over deze extra werkzaamheden.

Komt elke VvE voor gratis advies in aanmerking?

Het VvE-advies is gericht op particuliere woningeigenaren die gezamenlijk een VvE vormen. Om in aanmerking te komen voor het gratis VvE-advies, moet de meerderheid van de appartementen van de VvE in eigendom zijn van particuliere eigenaren. Een gemengde VvE kan ook advies krijgen, zolang de woningbouwcorporatie of investeerder minder dan 50% van de appartementsrechten bezit. Zowel grote VvE’s (meer dan 25 appartementen) als kleinere VvE’s komen in aanmerking voor het VvE-advies.

Aansprakelijkheid

De gemeente selecteerde met zorg de adviseurs die de adviezen opstellen. De gemeente sluit echter iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op basis van het advies. Aan het advies kunnen op geen enkele wijze rechten of aanspraken ontleend worden. De adviseur is verantwoordelijk voor de inhoud van het advies. Mocht u onverhoopt klachten hebben over de adviseur of het advies, neem dan contact op met de gemeente via [email protected].

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  1 Reactie

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.