Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

BestuurVvE Zaken

Gevolgen onjuiste inschrijving KvK van VvE bestuur

Gevolgen-onjuiste-inschrijving-KvK-van-VvE-bestuur

De vergadering van eigenaars van een VvE  benoemt het bestuur. Op het moment dat een nieuw bestuur is gekozen zijn de bestuursleden bevoegd als zodanig te handelen.

Handelsregisterwet

Op 22 maart 2007 is de Handelsregisterwet 2007  aangenomen. Deze wet geldt inmiddels per 1 januari 2010 voor alle VvE’s. In deze wet is geregeld dat een VvE in het handelsregister moet zijn ingeschreven. Tot het doen van opgave ter inschrijving is ieder der bestuurders van de VvE’s verplicht. Deze verplichting tot inschrijving staat los van de benoeming door de vergadering en is geen vereiste om namens de VvE te mogen handelen. Wat zijn dan wel de gevolgen van het niet tijdig in- of uitschrijven bij het handelsregister?

Inschrijving KvK

Schrijft een bestuurder zich niet in of schrijft de oude bestuurder zich niet uit, dan kan dit gevolgen hebben voor het sluiten van overeenkomsten namens de VvE. Een derde dient in beginsel na te gaan of de partij die zich voordoet als bestuurder dit ook daadwerkelijk is. Dit kan door raadpleging van het handelsregister. Staat een bestuurder daar niet ingeschreven terwijl hij dit wel is dan kan de consequentie zijn dat partijen niet met deze bestuurder in zee wensen te gaan, omdat voor hen niet duidelijk is of de betreffende persoon wel gemachtigd is namens de VvE te mogen handelen.

Aan de andere kant mag een derde vertrouwen op de handelwijze van een oud bestuurder als deze bestuurder nog als zodanig staat ingeschreven. Om te voorkomen dat de VvE wordt gebonden door het handelen van een oud bestuurder is het dus van belang dat de  VvE toeziet op een tijdige uitschrijving uit het handelsregister.

Op grond van het vorenstaande is het dus van belang dat het bestuur van de VvE zich zo spoedig mogelijk na benoeming inschrijft in het handelsregister en het oude bestuur zich zo spoedig mogelijk uitschrijft.

Wet Economische Delicten

In de Wet Economische Delicten wordt de niet-inschrijving aangemerkt als een overtreding, waarop een geldboete van de vierde categorie of een gevangenisstraf van ten hoogste 6 maanden staat. In de praktijk komt het daar tot op heden nauwelijks van, hooguit bij fraude resp. oplichting.

Een juiste inschrijving kvk is dus van wezenlijk belang!

advertentie Rijssenbeek Advocaten

Mocht u specifieke vragen over dit onderwerp hebben dan kunt u deze vraag hier aan haar stellen of neem direct contact met Anne Vermeulen op via www.rijssenbeek.nl.

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  BestuurBestuurstaken

  De bestuurder van de VvE inschrijven bij de KvK

  Huishoudelijk reglementModelreglement

  Het Huishoudelijk Reglement deponeren bij de KvK? Dat kan!

  BeheerBestuurVvE ZakenWetboekWettelijke verplichtingen

  De KvK in 2013, hoe zit het nu precies?

  BeheerBestuurWettelijke verplichtingen

  Waarom is de VvE inschrijven noodzakelijk?

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  1 Reactie

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.