Duurzame EnergieEnergiebesparingFraude

CO2 reductie al een agendapunt op uw ALV?

CO2 REDUCTIE AL EEN AGENDAPUNT OP UW ALV

Nog anderhalve maand en dan is de Klimaattop 2015 van de Verenigde Naties te Parijs in zicht. Wat in Lima niet lukte gaat hopelijk wel plaatsvinden in Parijs. Een instemming om om de uitstoot van CO2 in te perken. We kunnen natuurlijk wachten tot er op internationaal niveau begonnen wordt, maar als iedere VvE nu begint hebben we veel meer impact.

Wat kan iedere appartementseigenaar nu al doen?

Ledlampen in huis, zelf een boodschappentas meenemen, korter douchen of de verwarming een graadje lager: met al deze maatregelen verminder je persoonlijk de uitstoot van het broeikasgas CO2. Milieu Centraal zette de feiten en cijfers op een rij. Wat blijkt: iedereen kan bijdragen aan het omlaag brengen van CO2-uitstoot. Uit het onderzoek blijkt dat je op 95% van je energierekening invloed kunt uitoefenen. Het is gemakkelijk om bij jezelf te beginnen dat is stap één, maar hoe zit het met CO2 reductie bij uw Vereniging van Eigenaars. Komt de reductie voor uw  complex wel de komende vergadering op de agenda?

Isolatie als maatregelen met grootste effect voor de VvE

CO2 reductie al een punt op uw ALV agenda. Start zelf

Bron: Mileu Centraal

De meeste impact maak je privé door dichter bij huis je vakantie te vieren, met het OV naar je werk te reizen, maar als VvE is het zeker interessant om je spouwmuur te isoleren en zonnepanelen te nemen, zuinig te stoken en goed te kijken naar het type van je gemeenschappelijke verlichting.  Waar kun je als appartementseigenaar op besparen?

Wanneer meerdere isolerende maatregelen op het actielijstje staan is het raadzaam om niet direct een keuze te maken voor de optie met het meeste rendement. Maak een stappenplan waarmee vochtproblemen worden voorkomen.  Als je bijvoorbeeld HR++ glas plaatst in een woning die verder slecht is geïsoleerd, dan kan vocht neerslaan op koude buitenmuren of koude vloeren.

Zelf beginnen.Welke klimaatklapper kies jij?

Laat je inspireren en kies de klimaatklapper die jou aanspreekt. Hoeveel CO2 bespaar jij? Kijk op www.klimaatklappers.nl voor meer informatie over de campagne.

Deel je tips.

Om elkaar te helpen willen horen we graag persoonlijke verhalen over hoe uw VvE bezig is om haar CO2 reductie te realiseren en welke stappen u doorlopen heeft. Deel deze hieronder of wellicht wel in een artikel om andere VvE’s te helpen.