Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Duurzame EnergieEnergiebesparing

Duurzame flatgebouwen dankzij corporatie en VvE’s

VvE & Corporatie hand in hand bij verduurzaming in Hilversum

Vier appartementencomplexen in Hilversum, waar zowel huurders als kopers wonen, lieten dit jaar gezamenlijk groot onderhoud uitvoeren. Door goede samenwerking tussen woningcorporatie Dudok Wonen en de overige eigenaren uit de Verenigingen van Eigenaren (VvE) kon er veel meer gedaan worden dan wanneer het onderhoud aan elk gebouw afzonderlijk was uitgevoerd.

Groot onderhoud
De complexen omvatten in totaal 144 woningen, waarvan 95 van Dudok. Daarvan zijn de kozijnen en trappenhuizen vervangen, werd dubbel glas geplaatst, zijn de gevels gereinigd, is het metselwerk hersteld en spouwmuurisolatie aangebracht. De werkzaamheden maken de flatgebouwen een stuk duurzamer: sommige woningen gingen van energielabel D naar B. De VvE’s kozen samen een aannemer en huurden een bedrijf in dat hen vertegenwoordigde bij de onderhoudswerkzaamheden.

‘Het is nu een stuk comfortabeler wonen’, zegt Alex Olofsen, medebestuurslid van één van de VvE’s. ‘Zowel qua geluidsoverlast als qua verwarming. Wij wonen aan een doorgaande weg in Hilversum. Als je nu de ramen sluit, hoor je geen achtergrondgruis meer. En het tocht niet meer.’

Belangen
Investeren in duurzaamheid en woningverbetering kan lastig zijn bij complexen met huurders en kopers, vertelt Paul van den Brakel. Hij is VvE-coördinator van Dudok Wonen en behartigt de belangen van de huurders en de woningcorporatie in de VvE-complexen waar Dudok mede-eigenaar is. Het komt voor dat eigenaren het belang van maatregelen op lange termijn niet inzien, of dat juist de corporatie de benodigde 70 procent van de huurders niet meekrijgt. ‘Het is daarom belangrijk om al heel vroeg te overleggen.’

Bruidsschat
Dudok Wonen zorgt er daarnaast altijd voor dat er vooraf geld gereserveerd wordt voor het onderhoud als er, door verkoop van één of meerdere woningen in het complex, een VvE moet worden opgericht. ‘Wij leveren een meerjarenonderhoudsplanning en geven een bijdrage mee voor het onderhoud’, zegt Van den Brakel. In Hilversum bedroeg de ‘bruidsschat’ 1,4 van de 2,5 miljoen euro die het project kostte.

De rest werd de afgelopen vijf jaar door de VvE’s bij elkaar gespaard in het onderhoudsfonds van de vier VvE’s, de duurzaamheidsmaatregelen werden gefinancierd vanuit de investeringsfondsen. Het investeringsfonds van iedere VvE is door Dudok Wonen vastgelegd in de splitsingsakte en heeft als doel het verduurzamen van het complex. Alle eigenaren dragen daar maandelijks aan bij.

Inkoopvoordeel
Door het onderhoud met vier VvE’s tegelijk te laten uitvoeren, ontstond bovendien een flink inkoopvoordeel. Het was in de communicatie soms wel lastig dat ze te maken hadden met vier afzonderlijke VvE’s, zegt Olofsen. ‘De aannemer gaf bijvoorbeeld één totaalbegroting op. Maar je hebt toch te maken met wisselende budgetten en maakt dus wat afwijkende keuzes. Daar staan ook weer voordelen tegenover: omdat onze VvE het meeste geld in kas had, zijn ze bij ons begonnen en kon de rest nog even doorsparen.’

Bron: Aedes
Foto: Dudok Wonen

Over de auteur

Het algemene redactie account van VvE Centraal. De redactie van VvE Centraal streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan de kennisverbetering rondom het thema Vereniging van Eigenaars.. VvE Centraal heeft contacten binnen bestuurders, professionele beheerders en dienstverleners voor een VvE in Nederland.. Toch opereert VvE Centraal geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. VvE Centraal is een onafhankelijk en openbaar podium voor alle partijen die geïnteresseerd zijn in de Vereniging van Eigenaars..
  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.