Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Nieuws

10 tips om inbrekers buiten de deur te houden tijdens je vakantie

vakantie pakt soms anders uit

Nog even en dan begint de grote vakantie-uittocht. Hebben we alles bij ons? Nog even een laatste rondje door het huis. Gas uit, lichten uit, ramen en deuren op slot… Check, check, dubbelcheck en dan met een goed gevoel op vakantie! Hoe blij ben je als je een paar weken later uitgerust en opgeladen thuiskomt en alles nog precies zo aantreft als je het achterliet. Maar soms ‘pakt het anders uit’.

Vaak houden niet alleen de buren, maar ook potentiële inbrekers je huis in de gaten als je een paar weken weg bent. De vakantieperiode vormt een prachtige gelegenheid voor dieven. Veel mensen trekken er dan op uit; de inbreker grijpt zijn kans. Het zal je maar gebeuren…

Jongeren lopen het meeste risico

Als je jonger bent dan 30, moet je extra op je hoede zijn. Onderzoek onder 1100 respondenten, gedaan door de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken, toont aan dat de jongere generatie (<30 jaar) in verhouding tot andere leeftijdsgroepen slordiger is als het gaat om het afsluiten van deuren en ramen. Een kwart van hen blijkt dat niet te doen, 12% liet de ramen zelfs uitnodigend open staan. De oudere generatie (> 60 jaar) is duidelijk voorzichtiger. Zij neemt meer maatregelen wanneer ze op vakantie gaat. Zo laat zij bijvoorbeeld regelmatig de krant en post weghalen en vraagt buren vaker een oogje in het zeil te houden.

‘Buorman’ houdt oogje in het zeil in Friesland

In de provincie Friesland is men, ten opzichte van andere provincies, eerder geneigd de buren bij afwezigheid te vragen op te letten. Bijna 80% van de Friezen vraagt zijn ‘buorman of buorfrou’ de boel in de gaten te houden als ze voor langere tijd weg zijn tegenover het landelijk gemiddelde van 57%. Van de ondervraagden verstopt bijna een derde van de mensen bij afwezigheid een reservesleutel buitenshuis voor bekenden als gezins- en familieleden of buren. Ouderen doen dit minder vaak dan jongeren: 44% van de respondenten jonger dan 30 jaar verstopt de sleutel buitenshuis tegenover slechts 18% van de 60-plussers. In de provincie Overijssel verstopt men de sleutel het vaakst buitenshuis (37%), in de provincie Flevoland het minst (20%). Coen Staal, voorzitter van de stichting, raadt het buitenshuis verstoppen van de sleutel af. “Inbrekers zijn beducht op mogelijke verstopplekken en hebben ‘m vaak ook zo gevonden. Dan is er sprake van insluiping, niet van inbraak in de woning. Verzekeraars vergoeden dan meestal niets”.

10 tips om met een veilig gevoel op vakantie te gaan

Voor alle leeftijdgroepen geldt: Maak het inbrekers niet te makkelijk, vooral niet tijdens de vakantie. Om straks met een goed gevoel op pad te gaan, heeft de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken 10 simpele tips voor je:

 • Zet je vakantieplannen en -ervaringen niet meteen op social media.
 • Wanneer je gaat inpakken, doe dit dan niet te opzichtig. Zet auto of caravan als het kan in de garage, of dek de spullen in de auto goed af.
 • Zet tijdens de vakantie ´s nachts een extra auto (van jezelf of van de buren) op de oprit.
 • Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht.
 • Berg juwelen en andere kostbaarheden uit het zicht op; liefst in een kluis.
 • Vraag (bij langere afwezigheid) een tijdelijke bewoner in huis.
 • Laat regelmatig de brievenbus legen.
 • Zet een tijdschakelaar op enkele lampen en stel die in op een tijdstip, waarop het donker wordt. Niet allemaal tegelijk, maar met enkele minuten verschil.
 • Draai de binnendeuren op slot en vergeet ook de (losstaande) schuur niet.
 • Vraag buren om een oogje in het zeil te houden en laat bij hen je vakantieadres en telefoonnummer achter.

Over de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken
De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken is een publiek private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van het belang van inbraakpreventie. De stichting wil bijdragen aan het verlagen van het aantal inbraken en inbraakpogingen. Hiertoe voert zij tweemaal per jaar campagne, in het voor- en in het najaar. In de stichting zijn verschillende partijen vertegenwoordigd waaronder het ministerie van Veiligheid en Justitie, het Verbond van Verzekeraars en een aantal bedrijven gespecialiseerd in inbraakpreventie.

Over de auteur

Het algemene redactie account van VvE Centraal. De redactie van VvE Centraal streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan de kennisverbetering rondom het thema Vereniging van Eigenaars.. VvE Centraal heeft contacten binnen bestuurders, professionele beheerders en dienstverleners voor een VvE in Nederland.. Toch opereert VvE Centraal geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. VvE Centraal is een onafhankelijk en openbaar podium voor alle partijen die geïnteresseerd zijn in de Vereniging van Eigenaars..
  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.