Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Energiebesparing

Groot dak van VvE zoekt zonnepanelen!

Groot dak zoekt zonnepanelen

Ruim 2 jaar gelden begon het te kriebelen. In mijn buurt Voordorp (Utrecht Noordoost) zag ik steeds meer huizen voorzien worden van zonnepanelen. Op de zonneatlas van mijn buurt zijn zeer veel grote daken uitermate geschikt voor zonnepanelen. Aan de slag dan maar! Eerst zoeken op internet en contact opgenomen met ons lokale EnergieTeam. De kennis die er was over privé huishoudens blijkt voor VvE’s niet toereikend te zijn en onze zoektocht is begonnen. Ik kan alvast aangeven dat deze tocht voor mijn VvE nog niet ten einde is! De zonnepanelen liggen er helaas nog niet, maar onderweg zijn er toch wel successen behaald die de tocht leuk en boeiend houden. Door onze opgedane ervaringen te delen hoop ik dat het voor andere VvE’s makkelijker, sneller en leuker zal gaan worden.

De gemeente Utrecht heeft duidelijke doelstellingen om in 2030 een klimaatneutrale stad te worden! Hierdoor werden we ondersteund met een ‘EnergieAdvies op maat’ door professionals (zonder kosten als je iets met de aanbevelingen doet). De kwaliteit van dit rapport was op dat moment niet genoeg om hier mee verder mee te gaan. Met onze feedback is er de afgelopen tijd wel duidelijk opgeschaald om VvE’s beter te kunnen ondersteunen! Het loont zeker om bij je gemeente te informeren naar ondersteuning op dit gebied.

Stel ook eens een vraag over duurzaamheid aan je eigen VvE beheerder want ook daar zou kennis moeten zitten. Bij een rondvraag bij VvE’s in mijn buurt blijkt dat veel van dit soort beheer kantoren helaas niet goed op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Ook hebben zij helaas geen idee wat er allemaal bij komt kijken en hoe je een dergelijk besparingsproject  binnen je eigen VvE kunt realiseren. Kortom het delen van kennis en kunde is noodzakelijk voor een duurzame toekomst!

Analyse historisch energieverbruik

In het EnergieAdvies op maat stond een citaat uit de Trias Energetica dat mij bijzonder is bij gebleven als start van alles “De meest duurzame energie is de energie die je niet gebruikt!”.

 • Pak daarom als eerste je energienota’s. Bekijk hoe deze zijn opgebouwd en mocht je over nota’s van meerdere jaren beschikken kijk eens of en hoe de verschuivingen zijn over deze jaren.
 • Hoe is de verdeling tussen kosten van energie, belastingen, capaciteit ten opzichte van het transporttarief?
 • Hoe is de verdeling over dag en nacht van het totaal van je verbruik?
 • Waar gaat je energie naar toe (bv liften, lampen, schoonmaak of bergingen)?
 • Hoe ziet je aansluitwaarde er uit (3 x 25 Amp – 3 x 80 Amp of nog hoger)?

En als je meer VvE’s in de buurt heb vergelijk deze resultaten eens met elkaar (een HouseGreening party op grotere schaal)! Dit kan heel verrassende resultaten opleveren.

Onze conclusies op basis van de nota’s over een periode van 5 jaar (2009-2013) zijn de basis gaan vormen van de maatregelen die we hebben genomen om te gaan besparen (in 2013-2015). Deze besparing is in te boeken in euro’s en in kWh (welke uiteindelijk ook weer in euro’s uitgedrukt kunnen worden):

 • De variabele kosten van de levering zijn gedaald van 40% naar 30% (energie wordt steeds goedkoper);
 • De energiebelasting bleef vrij constant 30%;
 • De vaste kosten van het transport zijn gestegen van 30% naar 40% (transport wordt steeds duurder);
 • De (totale) energiekosten stegen ongeveer 6% per jaar;
 • De verhouding tussen het dag- en nachtverbruik is constant gebleven met 40% (voornamelijk lift) en 60% (voornamelijk verlichting). Met ook een totaal verbruik per jaar dat weinig variatie had in die periode van circa 22.000 kWh per jr.

Ons gebouw (uit 1991) met 3 liften en 140 lampen is ruim 20 jaar oud dus er zaten al een aantal vervangingen aan te komen binnen ons MJOP (meer jaren onderhoud plan). Dan loont het om slim te kijken naar het aspect duurzaamheid bij elke vervanging. Met een relatief kleine additionele initiële investering hebben wij veel kunnen bereiken.

Ons actieplan

Actie 1. De liften

De besturing van onze 3 liften was aan vervanging toe en met behulp van een ‘slowstart’ is een besparing tot 10% mogelijk. Helaas wil de leverancier (en ook het liftinstituut) geen garanties afgeven, maar door vooraf en achteraf metingen te verrichten kun je er wel achter komen (We hebben hier uiteindelijk niet voor gekozen). In de toekomst moeten we onze tractie machines vervangen  en ook daar zijn besparingen van 5 tot 10 % op te behalen, is ons verzekerd.

Actie 2. Het capaciteitstarief

Sinds 2009 betalen we in Nederland een vast bedrag als capaciteitstarief (voorheen was dit afhankelijk van je verbruik). Ons gebouw is opgeleverd met een aansluiting van 3 x 80 Amp, echter niemand wist of dat ook echt nodig was. Na metingen (in 2013) blijkt dat 3 x 35 Amp eigenlijk voldoende zou zijn voor ons gebouw en dat 3 x 50 Amp met een veilige marge ruim toereikend zal zijn. Hiermee zakken we 2 stappen in het capaciteitstarief (deze is als volgt gestaffeld 80-63-50-35-25 Amp). Hiermee weten we bijna € 1.000,- per jaar te besparen met alleen een bijna administratieve handeling. Jammer dat we vier jaar teveel hebben betaald! Extra vervelend dat zowel onze energieleverancier als onze VvE beheerder niets hebben gezegd of gedaan… De afgelopen jaren zijn onder druk van de ACM deze tarieven nog verder gezakt.

Actie 3. De energieleverancier

Controleer op een vergelijkingssite of je wel de beste tarieven hebt. Zo zijn wij op basis van een vergelijk op basis van ons verbruik overgestapt van Eneco naar GreenChoice. Weer een administratieve handeling die een besparing kan opleveren. De orde van grootte van deze besparing een paar honderd euro!

Actie 4 het lampenplan

Ons gebouw is verlicht met 140 lampen en deze waren ook na ruim 20 jaar aan vervanging toe. Ze werkten allemaal nog naar tevredenheid. Echter in de bergingen waren ze altijd aan. In de trappenhuizen was nog geen noodverlichting voorzien. Ondanks onze relatief zuinige TL’s was met de overgang naar LED een besparing van 50-70% te halen per lamp omdat ze schakelbaar zijn van 6W naar 2W. En door vervolgens beweging sensoren in de bergingen aan te brengen branden ze daar nu nog maar een paar uur per dag. En de 2W blijkt in de trappenhuizen en op de galerijen voldoende licht te geven. Hiermee denken wij van een verbruik van 9.000 kWh per jaar te zakken naar 4.000 kWh per jaar voor alleen verlichting.

Doordat we eerst een paar slimme acties hebben uitgezet hebben we geld kunnen (be)sparen en en nu zijn we als VvE klaar voor de volgende stap, zonnepanelen! Daarover snel meer in mijn volgende bijdrage.

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
 • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
 • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.