


Bij VvE de toekomst is nooit meer een gebrek aan stemmen om rechtsgeldige besluiten te nemen. De eigenaren van de VvE brengen tegenwoordig stemmen uit via de ‘VvE APP-artement.’ Deze APP is ontwikkeld voor de smartphone en tablet. Eigenaren die niet over een smartphone of tablet beschikken kunnen ook stemmen uitbrengen op www.APP-artement.com.
Door aanpassing van het nieuwe Burgerlijk Wetboek is een VvE niet langer verplicht om op de ALV besluiten te nemen. Eigenaren kunnen tegenwoordig in een periode van 1 week (eenmalig) stemmen uitbrengen via de APP of de website. Aan het einde van de periode worden alle stemmen in kaart gebracht en krijgen eigenaren bericht welke besluiten wel en niet genomen zijn.
De APP is gekoppeld aan www.APP-artement.com, zodat de APP weet hoeveel stemmen een eigenaar uit kan brengen. Hierdoor krijgt men nooit meer een discussie of er voldoende stemmen zijn uitgebracht, daar in het verleden alleen ‘het aantal handen’ geteld werden en niet het aantal stemmen.
Uit oogpunt van veiligheid kan de APP geen wachtwoorden onthouden, bij ieder ‘voor- of tegenstem’ dient het wachtwoord opnieuw ingevoerd te worden. De APP stuurt herinneringen naar eigenaren die nog niet gestemd hebben. Met de APP kan niet alleen gestemd worden, het is ook mogelijk om te chatten met het bestuur,
de administratie in te zien en klachten en reparatieverzoeken in te dienen, tevens worden eigenaren op
de hoogte gehouden van de voortgang van onderhoudszaken.
We spraken met Dhr. L. Heemskerk, een van de eigenaren van de VvE. ‘Ik ben erg enthousiast over deze digitale stem- en communicatiemogelijkheid, dusver zijn er altijd voldoende stemmen.’ De VvE is niet meer verplicht om een ALV te houden, maar een jaarlijkse AIB, wat vindt u van deze nieuwe AIB? ‘Op de Algemene Informatie Bijeenkomst presenteert het bestuur haar financiële- en onderhoudsplannen, het was leuk, informeel en we konden uitgebreid vragen stellen.
Bent u voornemens om vaker een AIB bij te wonen? ‘Jazeker, aansluitend werd er een borrel gehouden, het is leuk om je buren te leren kennen en het is goed dat de VvE deze borrelavond tegenwoordig mag bekostigen met VvE geld.’ Bent u dan niet bang dat VvE’s het geld opmaken aan dit soort gelegenheden? ‘Welnee, het is reglementair vastgesteld dat een VvE maximaal € 20,-/eigenaar/kalenderjaar aan dit soort gelegenheden mag spenderen.’ Zou u terug willen naar de ‘oude ALV’ zoals u deze gewend was? ‘Nee, ik heb nu een week de tijd om te stemmen en ik stem wanneer het me het beste uitkomt, daarnaast leer je je buren kennen en worden extra kosten voor de 2e Vergadering bespaard,’ aldus Dhr. L. Heemskerk.
Het bovenstaande verhaal is fictie. Ik ben benieuwd of u dit verhaal het liefst realiteit ziet worden of dat u het liever bij fictie wilt laten. Laat het weten en reageer hieronder.
Dit zou zeker een positieve ontwikkeling zijn, ook voor VvE beheerders zoals wij. Echter het nadeel van het stemmen via een applicatie is dat het fraude gevoelig is.
En wat is dan die positieve ontwikkeling voor jou of de VvE-beheerder volgens jou Fenna?
Ik zie de afstand tussen bestuur en rest van de VvE alleen maar groter worden op deze manier.
Zo’n algemene informatie bijeenkomst zal niet verplicht zijn en als daar verder niets besloten wordt zal dat zeker ten koste gaan van de opkomst, of men moet alleen afkomen op het idee van een borrelavondje.
Ook dat vind ik dus een slecht plan !
Ik zie weinig tot geen verbeteringen in het hele verhaal.
Goedemorgen Hendrik,
De fictie van jou is bij ons al werkelijkheid. Wij gebruiken VVE-dossier van Henk Alblas. Hij wordt gebruikt bij vele VVE’s en ik gebruik het bij de CPO’s. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. De mensen hebben allemaal een eigen pagina die beveiligd is met een wachtwoord. Vooral is dit handig als je een leverancier of onderaannemer moet kiezen. De offertes met de vergelijkingen zet je op het net. De mensen kunnen dan in alle rust hun keuze maken. De volgende punten zitten erin:
– Einddatum van de enquette/keuze. Kan tijdens de stemprocedure verlengd worden.
– De verdeelsleutel van de appartementsrechten is erin verwerkt.
– De mensen kunnen pas de resultaten zien van de enquette als ze gestemd hebben. Dus geen “meelopers”.
– Er kan tijdens de stemperiode een memo gezonden worden naar mensen die nog niet gestemd hebben.
– Het resultaat van de enquette is direct zichtbaar voor het bestuur/beheerder.
Alleen is dit nog niet met een app te besturen, maar wel vanuit de luie stoel of achter de computer. Voor mensen die geen computer hebben is er een papieren uitdraai of kunnen dit bij de buren of internetcafé op de computer doen met eigen inlogcodes. Zo kunnen mensen die op vakantie zijn ook meebeslissen.
Ik hoop jou wat informatie verschaft te hebben en zie jouw reactie wel weer tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Jos Bruggeman
VVE servicenet
Bruggeman Bouwkundig Adviesbureau
06 1299 7150
Beste Jos,
Sinds wanneer is de uitslag van een enquete buiten de ledenvergadering om gelijk aan een besluit van de vergadering?
Volgens mij gaat er dan toch echt iets niet goed in de VvE !
Een dergelijke enquete is feitelijk alleen bruikbaar om te zien hoe het stemgedrag in de vergadering wellicht gaat worden, maar alleen in de vergadering kan een rechtsgeldig besluit worden genomen.
Enige uitzondering hierop is het artikel uit het MR “Met een besluit van de vergadering staat gelijk een voorstel, waarmede alle eigenaars schriftelijk hun instemming hebben betuigd”
Een enquete is echter geen voorstel !
Ik zie dit niet graag realiteit worden!
Afgelopen week weer een ledenvergadering bijgewoond. Van te voren de vergaderstukken goed doorgenomen en er zaten weer een aantal voorstellen bij die nietig, danwel vernietigbaar zijn. Op de ledenvergadering heb je dan in ieder geval nog de gelegenheid om met argumenten te komen of naar artikelen uit het splitsingsreglement te verwijzen.
Niet dat het veel helpt. Zeker niet als je een bestuur hebt die geen kennis van zaken heeft met een hele kliek achter zich, een beheerder (SKW gecertificeerd) die het eigenlijk ook allemaal niet weet en het merendeel van de leden die het niet interesseert en niet op vergaderingen verschijnen. Blijft er nog een klein aantal leden over die serieus bezig zijn. En dat is hard werken!
Als bovenstaand verhaal werkelijkheid zou worden zou ik het gevoel hebben helemaal geen zeggenschap meer te hebben en in een tehuis voor wilsonbekwame te zitten.
Vriendelijke groeten,
Helene