EnergiebesparingOverheid

Wegens succes nieuwe groepen! STUDIEGROEPEN ZONNESTROOM VOOR VvE ‘s Den Haag

Een zonnestroom-installatie in een VvE-complex kan zeker zinnig zijn, zowel voor het milieu als voor de portemonnee. Zonnepanelen op het dak zullen ook positief bijdragen aan het imago van de VvE of de afzonderlijke leden. Echter, de rekensommen zijn wat anders dan bij individuele woningen, en het is niet altijd gemakkelijk om de besluitvorming, de realisatie en het beheer voor elkaar te krijgen.

Doel

De studiegroepen Zonnestroom voor VvE’s worden georganiseerd door de gemeente Den Haag en zijn bedoeld voor VvE’s die serieuze interesse hebben in de toepassing van zonnepanelen. Dat mag zijn op basis van een breder plan voor verduurzaming, maar ook op basis van persoonlijk enthousiasme van enkele leden (liefst bekend bij de buren).

Het doel is voor de eigen VvE of voor een specifiek complex een plan uit te werken: collectief, individueel of een tussenvorm. Alle kennis en afwegingen die hiervoor nodig zijn, worden verzameld en op een rij gezet; alle andere denkbare theorie over zonnestroom blijft achterwege. Na vier bijeenkomsten overziet u wat er allemaal komt kijken bij de realisatie van een zonnestroominstallatie in uw complex, en waarop u moet letten bij de besluitvorming, het zakendoen, de uitvoering en het beheer. Zo kunt u binnen en voor uw VvE een deskundige en kritische rol spelen.

Overigens zijn er ondertussen meerdere voorbeeld-VvE’s in de stad die een zonnestroomsysteem hebben gerealiseerd, mede op basis van deelname aan een studiegroep.

Deelnemers

Per VvE kunnen twee mensen meedoen. Ook VvE-beheerders of verhuurders / vastgoedeigenaren kunnen zich aanmelden, zoals ook enkele gemeente-ambtenaren zullen aanschuiven, en externe adviseurs die meewerken aan gemeentelijke projecten. Per studiegroep is ruimte voor ongeveer twaalf personen.

Er is geen kennis vooraf nodig. Wie al veel weet, kan zeker meedoen, maar dan verwachten we wel dat hij/zij kennis en ervaringen deelt. Van alle deelnemers wordt zelfwerkzaamheid verwacht: tussen de bijeenkomsten zijn er zaken om uit te zoeken, waarbij het werk binnen de studiegroep verdeeld wordt. De studiegroepen worden begeleid door veelwetende deskundigen, maar zij weten natuurlijk nooit alles én huldigen de principes ‘samen leren’ en ‘kennis delen’.

Praktische info

Deelname aan een studiegroep Zonnestroom voor VvE’s is gratis, maar na bevestiging wordt u wel verwacht, bij voorkeur alle vier bijeenkomsten.

In het voorjaar van 2015 start(en) één of twee studiegroep(en), afhankelijk van de interesse:

 vier woensdagavonden 19.30 – 22.00u: 25 maart en 1, 15 en 22 april

 vier vrijdagmiddagen 14.00 – 16.30u.: 22 en 29 mei, 12 en 26 juni

 vier zaterdagen 10.00 – 12.30u.: 14 en 21 maart, 11 en 18 april

De locatie wordt gekozen aan de hand van de aanmeldingen.U krijgt er tijdig bericht over.

Aanmelding: stuur vóór 4 maart 2015 een email aan [email protected] Meld daarbij de naam en het adres van uw VvE en welke dag van de week u wilt komen, graag ook uw tweede keus.

Toelichting of vragen: Mieke Weterings, tel. 06 – 83 64 22 16, email [email protected]