Belasting

Aangiftehulp voor VvE-Leden inkomstenbelasting 2014

Aangiftehulp voor VvE-leden inkomstenbelasting 2014

De Belastingdienst maakt de leuze “Leuker kunnen we het niet maken, wél makkelijker” steeds meer waar. Als u gebruik maakt van de mogelijkheid om online aangifte inkomstenbelasting te doen via uw persoonlijke pagina op “mijn belastingdienst” zult u zien dat de belastingdienst al heel veel gegevens van u kent.

Als u in loondienst heeft gewerkt, staan de salarisgegevens al voor u ingevuld. Als u een hypotheek heeft, staan het leningsbedrag en de betaalde rente eveneens al vermeld. De WOZ-waarde van uw huis is bekend, evenals de saldi van uw bankrekeningen.

Eén van de weinige zaken die nog niet zijn ingevuld zijn, is uw aandeel in het vermogen van de Vereniging van Eigenaren. Die informatie moet u dus nog zelf toevoegen.

Waar kunt u de gegevens invoeren?

In het aangifteprogramma staat aan de linkerkant een rijtje onderwerpen, die u bij uw aangifte moet langs lopen. Dit rijtje begint met introductie, fiscale partner, vooraf ingevulde gegevens en verderop in deze rij vindt u Bankrekeningen en andere bezittingen.
Als u daarop klikt, komt u in het scherm Bankrekeningen en andere bezittingen. Inkomstenbelasting 2014 Vereniging van EigenaarsOnder het kopje Overige bezittingen, zoals staat uw aandeel in het vermogen van een Vereniging van Eigenaren (VvE) IB2014VvE2wfb(in het voorbeeld aangegeven met een pijl).

U vinkt het hokje bij Overige bezittingen, zoals aan en komt dan in het scherm Overige bezittingen .
In het witte veld achter het euroteken vult u uw aandeel in het VvE-vermogen in.

Hoe groot is uw aandeel in het VvE-vermogen?

Vaak verstrekt de VvE-beheerder of de VvE-penningmeester een opgave.

Als die echter geen opgave verstrekt (of als u die opgave wilt controleren), kunt u uw aandeel ook zelf berekenen aan de hand van de balans van de VvE. Voor de aangifte 2014 die u vóór 1 mei 2015 moet doen, heeft u dan de balans van 31 december 2013 nodig.

U moet niet naar de debetkant (linkerkant) van de balans kijken, u kijkt alleen naar de creditkant (rechterkant). Daarop staat het eigen vermogen van de VvE. Vaak is dat alleen het reservefonds groot onderhoud, maar als uw VvE andere reserves heeft, moet u die ook meetellen.
Vervolgens berekent u uw aandeel in het eigen vermogen van de VvE met behulp van het aantal breukdelen.
Als u één breukdeel heeft van de 25 breukdelen en het eigen vermogen van de VvE is € 50.000, is uw aandeel 1/25 x € 50.000 = € 2.000.

Misverstanden

De drie meest voorkomende misverstanden zijn:

1. Men denkt dat het alleen gaat om het aandeel in het onderhoudsreservefonds. Dit is echter een onjuiste gedachte: het gaat om uw aandeel in het eigen vermogen. Als uw VvE ook andere reserves heeft, moet u die meerekenen: u telt dus alle reserves op.
    U kunt het eigen vermogen van uw VvE ook berekenen door het totaal vermogen (dit is de optelsom van alle posten op de balans, dus het totaalbedrag dat zowel links als rechts staat vermeld) te verminderen met de schulden (bijv. leningen, crediteuren, nog te betalen bedragen, vooruit ontvangen bedragen) van de VvE.
  2. Men denkt dat het spaargeld en andere banktegoeden van de VvE moeten worden opgegeven. De belastingdienst is in deze banktegoeden echter niet geïnteresseerd; u heeft voor uw aangifte alleen te maken met de creditkant (rechterkant) van de balans, niet met de debetkant (linkerkant) waarop de banktegoeden staan..
  3. Men gaat uit van de verkeerde datum.
    De belastingdienst wil uw aandeel in het vermogen per 1 januari 2014 weten. Let wel! Omdat uw VvE geen balans per 1 januari opstelt, moet u gebruik maken van de balans per 31 december van het jaar 2013.
    Dus u gaat uit van het eigen vermogen van de VvE dat in de balans per 31 december 2013 is vermeld!

Misschien kan het nog eenvoudiger?

Als uw vermogen (bankrekeningen en andere bezittingen, de waarde van uw appartement niet meegerekend, de waarde van het aandeel in het eigen vermogen van de VvE wel meegerekend) op 1 januari 2014 niet groter was dan het “heffingsvrij vermogen”, hoeft u geen bedrag op te geven.
Het heffingsvrij vermogen:

• is € 21.139 als u geen fiscale partner heeft;
  • is € 42.278 als u heel 2014 een fiscale partner had;
  • kan aanzienlijk groter zijn als u eind 2014 AOW-gerechtigd was.

U beantwoordt dan de vraag Waren deze bezittingen op 1 januari 2014 in totaal meer waard dan € …” met nee – het programma stelt dan geen vervolgvragen meer over dit onderwerp!

Dat is dus makkelijk!

Meer over belasting en óók tips om belasting te besparen: lees FINANCIËN VAN DE VvE, gids voor bestuurders en appartementseigenaren.