Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Financieel

Financiële beveiligingsmaatregelen binnen de VvE

Financiële beveiligingsmaatregelen binnen de VvE

Bezitters van het boek De Kascommissiegids voor VvE’s en Financiën van de VvE, gids voor bestuurders en appartementseigenaren kunnen kosteloos vragen stellen aan de auteur, Maarten den Ouden. Van die mogelijkheid maken vele appartementseigenaren, VvE-bestuurders en VvE-kascommissieleden dankbaar gebruik.

Omdat veel van die vragen en antwoorden ook interessant zijn voor een breder publiek, zullen we voortaan in elke VvE Nieuwsbode één van die vragen met het antwoord publiceren.

Ik wil graag een vraag stellen naar aanleiding van het hoofdstuk in de Kascommissiegids over Beveiligingsmaatregelen.

Ik zit in de kascommissie van een VvE, die een (nieuwe) externe beheerder heeft. Ik vroeg mij af of het normaal is dat deze externe beheerder volledig over de bankrekening bevoegd is. Bij de vorige beheerder was dat ook al zo, maar het lijkt mij een vergaande bevoegdheid? Zou niet een bestuurder moeten meetekenen, eventueel alleen voor grote bedragen. Of is dat niet gebruikelijk?

Antwoord

U vraagt of het normaal is dat een externe beheerder volledig over de bankrekening van de VvE bevoegd is. In VvE-land zijn veel zaken “normaal”, maar dat wil nog niet zeggen dat het goed is. De kwestie die u aansnijdt, is daar een voorbeeld van.

Het is voor een VvE belangrijk om de bevoegdheid om gelden van de bankrekening over te boeken, niet zonder meer aan de externe beheerder over te doen. Zeker als dit een kleine beheerder is; als deze beheerder frauduleus geld wegsluist naar zijn eigen rekening bestaat de kans dat de VvE dit geld nooit meer terugziet. Er zijn diverse voorbeelden van fraudes bij VvE’s. En een verzekering dekt deze schade niet.

Als het een grote beheerder is (met vele verschillende medewerkers die de administraties van verschillende VvE’s verzorgen) en één van de medewerkers pleegt fraude, valt de schade te verhalen op de beheerder. In dat geval kan het dus niet veel kwaad als de beheerder over de bankrekening kan beschikken.

In ieder geval is het verstandig om als VvE altijd te eisen dat je mee kunt kijken naar de mutaties op de bankrekening. Met internetbankieren is dat tegenwoordig heel eenvoudig, de mutatiebevoegdheid ligt dan bij de beheerder maar één of meer VvE-bestuurders hebben raadpleegbevoegdheid. NB dit is iets anders als meekijken in de administratie/boekhouding, onterechte opnamen of overboekingen zal een beheerder niet  in de administratie/boekhouding opnemen natuurlijk.

Een andere mogelijkheid (maar dan zit je er minder snel “bovenop”) is dat de papieren bankafschriften niet naar de beheerder worden gestuurd, maar naar het bestuurslid. De beheerder heeft voldoende aan de internetafschriften en het bestuurslid controleert alle overboekingen na ontvangst van de afschriften.

Gerelateerde artikelen
Nieuws

VvE’s onbewust financier van “VvE Beheerder vertrekt naar Spanje”

FinancieelKascommissie

Wie mag een controleverklaring afgeven?

NieuwsFraude

Piraterij op bankrekening Rijswijkse VvE kon waarschijnlijk jaren lang doorgaan

VvE Rechtspraak - GeldzakenVvE Rechtspraak - Splitsingsreglement

Wijziging van de splitsingsakte kan niet via de rechter

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VvE Centraal stopt!Op 15 maart
Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.