Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Nieuws

Nationaal Energiebespaarfonds start warmtescanactie

10.000 gevels, start in Apeldoorn en Vianen

10.000 Woningeigenaren krijgen de komende weken gratis een warmtescan aangeboden van het Nationaal Energiebespaarfonds. Het fonds wil met dit cadeautje de woningeigenaren inzicht geven in het warmteverlies van de gevel van de woning. De warmtescan is een momentopname en geeft een helder beeld van hoe goed een gevel is geïsoleerd. Het doel is om de woningeigenaar enthousiast te maken om de woning te verduurzamen. De actie start in Apeldoorn. Zaterdag 14 februari valt daar bij 5.000 woning­eigenaren een brief op de mat met de aankondiging van de actie. Volgende week gebeurt dit in Vianen bij ruim 2.000 woningen. Er wordt nog gezocht naar een derde gemeente. De selectie van woningen is gebaseerd op (grondgebonden) koopwoningen in oudere wijken waar nog geen andere verduurzamingsacties lopen.

Samen met marktpartijen

Het Nationaal Energiebespaarfonds komt voort uit het Energieakkoord, dat in 2013 werd ondertekend door meer dan 40 organisaties. Met deze actie pakt het fonds de handschoen heel concreet op, samen met marktpartijen. Doel is te onderzoeken of met een directe en persoonlijke actie woningeigenaren enthousiast te maken zijn om energiebesparende maatregelen te treffen. Veel woningeigenaren (81%, bron: Motivaction) geven aan energiebesparende maatregelen te willen nemen. Echter, in de praktijk gaat dit minder snel dan verwacht.

Werk in uitvoering met Sunburst, Pluimers en Feenstra

De actie wordt uitgevoerd in samenwerking met Sunburst, Feenstra en Pluimers. Sunburst maakt de warmtescans. Pluimers en Feenstra zorgen voor een vervolgactie in de wijken waar de gevelscans worden gemaakt. Beide bedrijven doen dit op een andere manier, waardoor later de effecten en leerpunten vergeleken kunnen worden. Reinoud Veldman, van het Nationaal Energiebespaarfonds: “Feenstra en Pluimers hebben ons project enthousiast omarmd. Zij hebben de kennis en de menskracht om de bewoners nader te informeren over de uitkomsten van de warmtescan en hoe je warmteverlies kunt voorkomen. We hebben al sinds de start van het fonds een goede samenwerking met beide bedrijven. De Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds wordt als optie meegenomen in de communicatie-uitingen.” Overigens kunnen bewoners ook andere aannemers betrekken bij de uitvoering van maatregelen. Veldman vervolgt: “De financiering van energiebesparende maatregelen is natuurlijk pas aan de orde als je daadwerkelijk maatregelen gaat treffen. We willen met deze actie ook mensen aanspreken die nog niet echt hebben nagedacht over energiebesparende maatregelen, omdat ze niet genoeg geld vrij kunnen spelen voor de maatregelen. Met de Energiebespaarlening wordt het wellicht toch een optie om de woning te verbeteren.”

Enthousiaste gemeenten; Apeldoorn en Vianen

De gemeenten Apeldoorn en Vianen zijn enthousiast over de actie. De verwachting is dat de warmtescanactie een bijdrage levert aan de lokale energiedoelstellingen en dat ook de lokale aanbieders profijt hebben van de actie. Veldman: “Maar de grote winnaar is natuurlijk hier de woningeigenaar. Een gratis warmtescan en misschien binnenkort een energiezuinig huis. Want dat is niet alleen heerlijk comfortabel, het helpt ook je energierekening te verlagen.”

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  VvE Centraal stopt!Op 15 maart
  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.