Kascommissie

Een afmelding voor de Kascommissie van de VvE, wat nu?

Bezitters van het boek De Kascommissiegids voor VvE’s en Financiën van de VvE, gids voor bestuurders en appartementseigenaren kunnen kosteloos vragen stellen aan de auteur, Maarten den Ouden. Van die mogelijkheid maken vele appartementseigenaren, VvE-bestuurders en VvE-kascommissieleden dankbaar gebruik.

Omdat veel van die vragen en antwoorden ook interessant zijn voor een breder publiek, zullen we voortaan in elke VvE Nieuwsbode één van die vragen met het antwoord publiceren.

Tijdens de ALV van onze VvE is een kascommissie van 2 leden benoemd. Mede vanwege de lage opkomst is er geen reservelid gevonden. Nu heeft een van de leden een betrekking in het buitenland aanvaard en zij heeft zich daarom afgemeld voor de commissie.

Wat is wijsheid?

Iemand naar voren schuiven en door middel van een schriftelijk verzoek aan alle leden (bij bezwaren dit kenbaar maken anders akkoord) deze persoon benoemen?
Of komend jaar “genoegen nemen” met controle door slechts 1 persoon?

Antwoord

De wet voorziet niet in de situatie die je schetst. Dus inderdaad: wat is wijsheid?

De koninklijke (de enige formeel juridisch juiste) weg is om een nieuwe ledenvergadering te organiseren zodat alsnog een tweede lid van de kascommissie kan worden benoemd. Dan wordt zonder meer voldaan aan de wettelijke eis en kan daar later nooit over worden geklaagd. Maar ik kan me goed voorstellen dat dat wat overdreven is.

Ik zou in ieder geval overleggen met het overgebleven lid van de kascommissie! Is dit een ervaren controleur die er in zijn/haar eentje ook wel uitkomt? Of juist iemand die helemaal niet weet waar het om gaat? En wellicht kent deze persoon een ander VvE-lid die bereid is om de controle samen met hem/haar te doen (die persoon moet dan op de volgende ALV met terugwerkende kracht benoemd worden)?

In een normale VvE onder normale omstandigheden (ik bedoel daarmee aan te geven: zonder bijv. een zeurend lid dat op alle slakken zout legt) is je idee om iemand te vragen (namens het bestuur) om de leeggevallen plaats in te nemen en daarvan mededeling te doen aan de leden een slimme en praktische oplossing (die mededeling kan vooraf schriftelijk met inderdaad de mogelijkheid om bezwaar te maken – maar ook achteraf door in de ALV te vertellen hoe het bestuur e.e.a. heeft geregeld).

Mocht onverhoopt toch een VvE-lid na de uitvoering van de controle bezwaar maken tegen de gekozen weg dan zal de ALV alsnog formeel een nieuw kascommissielid moeten benoemen en zal de controle nogmaals door de kascommissie verricht moeten worden. Als het nieuw gekozen lid die controle feitelijk al gedaan heeft, zal die herhaalde controle snel klaar kunnen zijn. Als er echter een ander lid gekozen wordt dan zal de controle voor een groot deel over gedaan moeten worden.