Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

VergaderingVvE Centraal

Geldt de oproepingstermijn ook voor de tweede vergadering?

Vanaf 1 november 2012 beantwoordt Anne Vermeulen, advocaat bij Rijssenbeek Advocaten veel voorkomende vragen over het appartementsrecht.

Geldt de oproepingstermijn ook voor de tweede vergadering?

Op basis van art. 33 lid 8 Modelreglement 1992 dient een termijn van 15 dagen – de dag van oproeping en van vergadering niet meegerekend – te worden aangehouden voor de oproeping ter vergadering. Voor zover het quorum dan niet wordt gehaald, dient op basis van art. 38 lid 6 een zogeheten tweede vergadering te worden gehouden. Deze tweede vergadering moet dan worden gehouden niet vroeger dan twee en niet later dan zes weken na de eerste.

In een gerechtelijke procedure is door een VvE betoogd, dat de oproeptermijn van 15 dagen (+2) niét geldt voor de tweede vergadering, maar dat een tweede vergadering enkel dient plaats te vinden binnen de termijn van twee tot zes weken. De termijn van twee weken is immers korter dan de oproeptermijn van 15 dagen (+2). De termijn van 15 dagen (+2) kan dus niet op een tweede vergadering van toepassing zijn, aldus de VvE.
De kantonrechter volgt de VvE niet in deze redenering. Naar het oordeel van de kantonrechter is de oproeptermijn een wezenlijk andere tijdsaanduiding dan de termijn waarbinnen de vergadering moet worden gehouden. Het enkele feit dat de minimum termijn van twee weken minder is dan de oproeptermijn van 15 dagen (+2) maakt niet, dat de oproeptermijn niet geldt.

Ook voor een tweede vergadering dient dus de oproeptermijn in acht te worden genomen.

advertentie Rijssenbeek Advocaten

Mocht u specifieke vragen over dit onderwerp hebben dan kunt u deze vraag hier aan haar stellen of neem direct contact met Anne Vermeulen op via www.rijssenbeek.nl.

Over de auteur

Expertise Anne Vermeulen adviseert aan en procedeert voor onder meer (besturen van) VvE’s en hun beheerders, recreatieparken en particuliere opdrachtgevers. Zij is specialist op het gebied van appartementsrecht en bouwrecht. Wist u dat? Anne Vermeulen regelmatig optreedt als docent en spreker tijdens cursussen voor professionele vastgoedbeheerders en (besturen van) VvE’s.
Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.