Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Energiebesparing

Zonnepanelen collectief beheren, individueel salderen (video)

Een zonnestroominstallatie van de gebouweigenaar en huurders die de opgewekte stroom individueel verbruiken én salderen. Het ei van Columbus van LENS, start-up uit Amsterdam en bedenker van “Herman – De Zonnestroomverdeler”.

Initiatieven voor collectieve lokale opwekking van duurzame energie zijn niet eenvoudig van de grond te krijgen. Het inrichten van een energiecorporatie en het opzetten van een systematiek volgens de ‘postcoderoos’ is complex, kent nadelen en, vanwege onzekerheid over wetgeving, een onbestemde toekomst. Geen scenario’s voor bancaire financiering. Voor een vastgoedeigenaar is de investering in een grote Pv-installatie als grootzakelijk energieverbruiker in financieel opzicht niet interessant en is een businessmodel nauwelijks rond te krijgen. Maar woningcorporaties en vele VvE’s beschikken over een enorm areaal van plat, collectief dak. Dat schreeuwt om de toepassing van zonnepanelen.

Collectieve investering en individuele saldering

Deze week wordt de Pv-installatie van het wooncomplex Louise Wenthuis van woningcorporatie Stadgenoot in Amsterdam in gebruik genomen. Stadgenoot heeft bijna 350.000 euro geïnvesteerd in de installatie, die bestaat uit 432 zonnepanelen, goed voor 115.000 Wp en een te verwachten opbrengst van ongeveer 100.000 kWh per jaar. De installatie wordt niet zoals gebruikelijk op de stroomvoorziening van het gebouw aangesloten, maar verdeeld over alle individuele aansluitingen, achter de meters van alle 171 sociale woningen van het gebouw. De installatie is zo gekozen, dat op jaarbasis geen stroom wordt teruggeleverd aan het net. Voor het rekenmodel is dit van belang: als alle opgewekte stroom direct door bewoners verbruikt wordt, kunnen deze ook alle stroom individueel salderen, tegen ruim 22 cent per kWh. Voor de opgewekte stroom vraagt Stadgenoot een vergoeding per kWh die ruim onder dit bedrag ligt, zodat huurders een financieel voordeel genieten. Met het model van ”Herman – De Zonnestroomverdeler” worden allerlei juridische problemen en praktische horden in één keer weggenomen.

Geen out-of-de-box oplossing

Voor initiatiefnemer Christiaan Brester van het in 2012 opgerichte bedrijf LENS loopt het storm. “Sinds de toekenning van de Herman Wijffels-prijs eind 2013 heeft het vaart gekregen. We zitten in een hockeystick grafiek,” zegt hij lachend. Behalve de woco’s hebben vooral VvE’s interesse. “Met het concept verdelen we stroom van een gedeeld dak over de elektriciteitsmeters van bewoners die mee willen doen. Zo krijgen ze samen de hoogste vergoeding voor de collectief opgewekte zonnestroom.” De stroomverdeler Herman is geen kastje dat vanaf de plank geleverd wordt. “Wij zijn eigenlijk een duurzame projectontwikkelaar en leverancier van complete installaties. We bieden een oplossing, inclusief advies en juridische begeleiding bij het uitwerken daarvan en voeren het werk uit met onze partners.” De problematiek van eigenaar enerzijds en huurder anderzijds is ingewikkeld en LENS beschikt over de juiste modellen voor bijvoorbeeld de statuten van een VvE. “Ook helpen wij bij besluitvorming. Dat zijn processen die zich over meerdere jaren kunnen uitstrekken.”

Smart grid met aanbodsturing

Per complex bekijkt LENS welke toepassing het beste ingezet kan worden. “We voorzien de Pv-installatie van een stuk intelligentie waardoor de verdeling van de elektriciteit gestuurd kan worden.” Soms wordt een systeem voorzien van één voedingslijn met decentrale sturing, soms wordt gekozen voor centrale sturing, met een voeding per aangesloten woning. “Het is maatwerk waarin we voorzien, ook door toekomstige oplossingen nu al voor te bereiden om in te passen, zoals lokale opslag met accu’s.” Momenteel ontwikkelt het bedrijf mogelijkheden om naast de aanbodsturing, het verdelen van de opgewekte stroom over aangesloten woningen, ook de vraagsturing te integreren. Dit houdt in dat de wasmachine gaat draaien op een moment dat dit voor de verhouding van vraag en aanbod het meest gunstig is.

Meedoen mag, maar hoeft niet

Bewoners bepalen zelf of zij deelnemen, of niet. Het systeem ‘Herman’ schakelt woningen aan en af naar wens. “Voor eigenaren en VvE’s is dit ideaal,” vertelt Christiaan Brester. “Geen verplichting voor huurders om deel te nemen in een contract voor tien jaren. Geen gedoe bij huurderwisselingen of leegstand. Geen schimmigheid zoals die ontstaat bij een energiecorporatie met B.T.W. of vennootschapsbelasting.” Een eigenaar hoeft dus geen ondernemer te worden en ook geen energiebedrijf, de zonnepanelen zijn niets meer of minder dan andere gebouwgebonden installaties. En de kosten daarvoor worden, geheel transparant, verrekend met de gebruikers die deel willen nemen.

Meer informatie: Herman – De Zonnestroomverdeler

Lees ook: Dossier Salderen Zonnenpanelen op EnergieVastgoed

Beeld: LENS, installatie op het dak van het Louise Wenthuis wooncomplex met 171 sociale huurwoningen.

Bron: ENERGIEBUSINESS.NL

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  Nieuws

  Motie behoud salderingsregeling aangenomen

  Duurzame EnergieEnergiebesparingLeningen & SubsidiesWettelijke verplichtingen

  De VvE als netbeheerder ja echt het kan!

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  VvE Centraal stopt!Op 15 maart
  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.