BestuurFraudeVerzekeringen

Bestuurdersaansprakelijkheid en een besluit in strijd met het reglement

Recent ontvingen wij een vraag die zich richt op de dekking van een bestuurdersaansprakelijkheids-verzekering en meer specifiek over de dekking van schade wanneer er besluiten worden genomen die nietig of niet rechtsgeldig zijn.

De vraag is als volgt geformuleerd:

Wij hebben een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering om bestuurders te vrijwaren voor schade die voortvloeit uit hun handelen als bestuurders. Maar zijn de leden van het bestuur ook voor schade gevrijwaard als zij een besluit nemen dat in strijd is met hun reglement. En geldt dit ook voor handelingen of gedrag van individuele leden van het bestuur?

Antwoord

Het antwoord op deze vraag hebben we van Kok Assurantiën, een aangesloten VvE Dienstverlener mogen ontvangen en wij denken dat dit antwoord voor veel VvE’s van belang is.

1)     Een ABC verzekering is strikt gesproken geen vrijwaring, maar laten we dat maar even zitten.

2)    De vraag spitst zich toe op de opzet uitsluiting. Handelen in strijd met het reglement en/of in strijd met statuten is in principe gewoon gedekt als er maar geen sprake is van opzet. Opzet moet hierbij uitgelegd worden dat de handeling gericht was op het veroorzaken van de schade (pure opzet) of dat het zeker was dat de schade zich zou voordoen (Voorwaardelijke opzet met zekerheidsbewustzijn). Het is aan de verzekeraar om aan te tonen dat er sprake is van opzet, wat in de praktijk lastig is, maar niet onmogelijk.

De zogenaamde opzet ladder, die de gradaties van opzet aangeeft kan hierbij behulpzaam zijn:

rijkwijdte dekking bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering vve
De 1e 2 zijn dus niet verzekerbaar, de rest is gedekt. Daarnaast geldt dat er een behoorlijke drempel is voordat je persoonlijk als bestuurder/commissaris aansprakelijk bent, dus in de praktijk geldt dat vanaf grove schuld er sprake is van persoonlijke aansprakelijkheid en heeft de ABC verzekering werking vanaf grove schuld tot en met voorwaardelijke opzet met waarschijnlijkheidsbewustzijn.