VvE Zaken

Een VvE met slechts één eigenaar

VvE met slechts een eigenaar

Bezitters van het boek De Kascommissiegids voor VvE’s en Financiën van de VvE, gids voor bestuurders en appartementseigenaren kunnen kosteloos vragen stellen aan de auteur, Maarten den Ouden. Van die mogelijkheid maken vele appartementseigenaren, VvE-bestuurders en VvE-kascommissieleden dankbaar gebruik.

Omdat veel van die vragen en antwoorden ook interessant zijn voor een breder publiek, zullen we voortaan in elke VvE Nieuwsbode één van die vragen met het antwoord publiceren.

Wanneer een VvE slechts één eigenaar heeft. Is deze VvE dan ook verplicht om een apart bestuur en een tweeledige kascommissie te hebben?

Zo ja, hoe kan dit dan ingeregeld worden?

Antwoord

De wet is opgesteld uitgaande van de situatie dat er meerdere appartementen zijn en ook meerdere eigenaars.

Er is niet voorzien in de situatie dat  er slechts enkele appartementen zijn die allemaal eigendom zijn van dezelfde eigenaar. Is een ‘vereniging’ met slechts één lid nog wel een ‘vereniging’?

Praktisch gesproken is in de situatie die u schetst de ene eigenaar tevens bestuur. En een kascommissie is dan overbodig.

In het boek Financiën van de VvE, gids voor bestuurders en appartementseigenaren is een hoofdstukje gewijd aan het onderwerp “Mini-VvE’s en de regelgeving”.