FinancieelKascommissie

Penningmeester van de VvE en de pinpas

Penningmeesters van de VvE & Pinpassen

Bezitters van het boek De Kascommissiegids voor VvE’s en Financiën van de VvE, gids voor bestuurders en appartementseigenaren kunnen kosteloos vragen stellen aan de auteur, Maarten den Ouden. Van die mogelijkheid maken vele appartementseigenaren, VvE-bestuurders en VvE-kascommissieleden dankbaar gebruik.

Omdat veel van die vragen en antwoorden ook interessant zijn voor een breder publiek, zullen we voortaan in elke VvE Nieuwsbode één van die vragen met het antwoord publiceren.

De penningmeester van onze VvE beschikt alleen over alle betaalpassen van alle banken waar we zaken mee doen. Is dit de normale gang van zaken bij een vereniging, moeten hier geen bepaalde beperkingen aan gesteld worden? En moet deze beperkingen vastgelegd worden in ons huishoudelijk reglement ?

Antwoord:

De situatie die u schetst is bij verenigingen (ook bij VvE’s) gebruikelijk, maar u heeft helemaal gelijk dat het verstandig is om bepaalde beperkingen te stellen aan de mogelijkheden die een penningmeester heeft om gelden van rekeningen op te nemen en over te boeken.

In hoofdstuk 10 van De Kascommissiegids voor VvE’s staan 15 (merendeels eenvoudig te treffen) maatregelen die elk bestuur kan nemen om het geldverkeer te beveiligen. Eén daarvan is bijv. dat een ander bestuurslid dan de penningmeester ook (raadpleeg)toegang heeft tot de bankrekeningen en op die manier kan controleren wat er gebeurt. (Overigens is dit geen ´beperkende´ maatregel, maar een controle).