GeschillenOverheid

Jarenlange rel tussen VvE en kasteelbeheerder kost gemeente al zeker 150.000 euro

WASSENAAR – De ruzie tussen de kasteelbeheerder van Oud-Wassenaar, de buren van het gelijknamige park en de gemeente heeft al zeker anderhalve ton gemeenschapsgeld gekost. En het eind is nog niet in zicht. Dat zegt de voorzitter van de VvE van park Oud-Wassenaar, Gerwin van Haarlem.
Het ‘kasteel’ Oud-Wassenaar, een historisch monument,  is nog maar anderhalve eeuw oud. Het is de lange tijd in gebruik geweest als hotel en partycentrum. Maar de laatste particuliere eigenaar liep er helemaal op leeg en verkocht alle grond van het landgoed om het kasteel heen in 1974 aan een projectontwikkelaar. Die bouwde er 4 flats met 60 appartementen. De bewoners zijn via de vereniging eigenaar van het hele park, behalve het kasteel. En daar ging het fout.

Het kasteel kwam in een aparte stichting terecht. Die stichting moet zich bedruipen met de verhuur van het ‘kasteel’ voor feesten en partijen. Maar om bij het gebouw te komen, moeten de bezoekers door een hek en over een weg. En die zijn het bezit van de flatbewoners. Die hebben aan één kant een elektronisch hekwerk geplaatst dat ze alleen zelf kunnen bedienen. Mensen die te gast zijn op het kasteel kunnen alleen vanuit het noorden via de Lindelaan het kasteel bereiken.

Voor de rechter

Al in 2006 vroegen de flatbewoners een bouwvergunning voor het hek aan. Dat werd door de gemeente verleend. Sindsdien zien de bewoners, de gemeente en de kasteelheer elkaar alleen nog maar voor de rechter.

De kasteelbeheerder en de vereniging van eigenaren (vve) houden beiden vol dat al dit procederen niet aan hen ligt. ‘Ik doe niets, dit wórdt mij gedaan’, zegt Dick van Schravendijk die als voorzitter van de Monumentenstichting ook wel de kasteelheer wordt genoemd. ‘Ik heb 35 jaar in goede harmonie met de buren geleefd, maar sinds de vve een nieuwe voorzitter heeft….’ Daarmee doelt hij op Van Haarlem, die in 2010 aantrad.

Kosten rijzen de pan uit

De zittend voorzitter wijst die beschuldiging resoluut van de hand. ‘Er lopen al zeker 35 jaar allerlei processen en de enige die er al die tijd zit, is de heer Van Schravendijk’, zegt Van Haarlem. ‘Al mijn voorgangers hadden problemen met hem.’ Een mediator die probeert te bemiddelen in het conflict heeft nog maar één gesprek gehad.

Bovendien heeft de gemeente al zeker 4 procedures aan de broek gekregen, die per stuk zo’n 35.000 tot 40.000 euro hebben gekost. ‘En hem kennende houdt Van Schravendijk pas op als hij doodgaat.’

Hek moet open

Wie de laatste procedures over het hek nou heeft gewonnen? ‘Wij’, zegt Van Haarlem. De vergunning is toegekend, hij moet het hek alleen wel opendoen voor de kasteelgebruikers.’ ‘Ik’, zegt Van Schravendijk. Hij krijgt van de vve een dwangsom van 1.000 euro per dag als dat hek na januari voor hem niet opengaat. ‘En ik ga dat geld halen, tot een maximum van 50.000 euro.’

Van Haarlem denkt niet dat het zover komt. ‘Het hek gaat niet weg, maar wordt wel opengedaan.’ Maar hoe en wanneer? Een nieuw proces dient zich aan.

Bron: Omroep West