Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

JurisprudentieOverlast

Besluit ontzegging gebruik appartement door eigenaar.

Ontzegging gebruik appartement eigenaar - VvE Centraal


De kantonrechter te Maastricht heeft op 14 oktober 2014 geoordeeld dat een besluit van de vergadering van eigenaars tot ontzegging van het gebruik van het privégedeelte en de gemeenschappelijke gedeelten en zaken door een eigenaar niet voor vernietiging in aanmerking komt.

Samengevat is de casus als volgt. In het betreffende complex is sinds een aantal jaar sprake van ernstige (geluids)hinder die veroorzaakt wordt door een eigenaar. De VvE heeft het traject van waarschuwen en het opleggen van boetes gevolgd. Bij het ontbreken van enig effect daarvan is uiteindelijk door de VvE besloten tot ontzegging van het gebruik van het privégedeelte en de gemeenschappelijke gedeelten en zaken door de eigenaar. Van dat besluit is door de eigenaar vernietiging verzocht.

De kantonrecht oordeelt samengevat, dat het besluit door de VvE wegens aanhoudende overlast voldoende is onderbouwd door overlegging van vele klachten van eigenaren en omwonenden. Voorts oordeelt de kantonrechter dat nu de eerder door de VvE genomen maatregelen (verzoeken tot staken overlast; opleggen van een boete en het geven van een officiële waarschuwing) niet tot beëindiging van de overlast hebben geleid, het ontzeggingsbesluit niet disproportioneel of anderszins in strijd met de redelijkheid is. Het verzoek van de eigenaar tot vernietiging van het ontzeggingsbesluit wordt om die reden dan ook afgewezen.

Let wel, alvorens tot een houdbaar ontzeggingsbesluit te kunnen komen, dient de VvE de in de akte van splitsing voorgeschreven stappen nauwgezet te volgen. Daarnaast zal een dergelijk besluit alleen bij zeer ernstige en voortdurende overlast de rechterlijke toets doorstaan.

advertentie Rijssenbeek Advocaten
Over de auteur

Expertise Anne Vermeulen adviseert aan en procedeert voor onder meer (besturen van) VvE’s en hun beheerders, recreatieparken en particuliere opdrachtgevers. Zij is specialist op het gebied van appartementsrecht en bouwrecht. Wist u dat? Anne Vermeulen regelmatig optreedt als docent en spreker tijdens cursussen voor professionele vastgoedbeheerders en (besturen van) VvE’s.
Gerelateerde artikelen
Gemeenschap & CommunicatieVvE Beheer

Handhaving binnen de VvE

GeschillenNieuws

Wet aanpak woonoverlast en de Vereniging van Eigenaars

VerhurenNieuws

Nieuw model huurovereenkomst woonruimte 2017

Nieuws

Conflict binnen de VvE door jonge comazuipers

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.