Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Financieel

VvE financiën vaak voor verbetering vatbaar…!

VvE Financiële transparantie

Bent u bestuurslid van een VvE? Ja? Begrijpt u dan alle ins & outs van de jaarrekening van uw VvE? Of bent ‘alleen maar appartementseigenaar’ en dus min of meer noodgedwongen lid van een VvE? Weet ú dan hoe de financiële situatie van uw VvE is? En vertrouwt u erop dat de cijfers 100% kloppen of vindt u het toch veiliger als de financiën jaarlijks gecontroleerd worden door een deskundige kascommissie?

Vaak vinden VvE-bestuurders en VvE-leden het erg lastig om de financiën van hun VvE te begrijpen. Dat is vaak geen kwestie van gebrek aan intelligentie of van kennis; heel vaak worden balansen en resultatenrekeningen onnodig ingewikkeld gepresenteerd. De VvE-beheerder of de penningmeester van de VvE begrijpt ze dan (meestal) wel, maar de gemiddelde appartementseigenaar blijft met veel vragen en onduidelijkheden zitten.

Ik ben al veel jaarrekeningen van VvE’s tegen gekomen die niet voldoen aan de wettelijke eisen en ook niet aan de eisen van het modelreglement. En die eisen staan juist in de wet en reglementen om te bewerkstelligen dat de jaarrekening begrijpelijk en inzichtelijk is! “Transparantie” heet dat tegenwoordig.

Ook opmerkelijk is dat er soms fraudes bij VvE’s aan het licht komen die al járenlang aan de gang waren. De ‘kas’commissie die elk jaar bij de penningmeester of de VvE-beheerder koffie ging drinken, blijkt dan achteraf de controle niet goed te hebben gedaan. En de appartementseigenaren zitten daardoor met een forse schade, die lang niet altijd door de verzekering wordt vergoed.

Door de wettelijke eis dat elke VvE reserveringen doet voor periodiek groot onderhoud, raken de kassen van VvE’s steeds beter gevuld. Dat maakt VvE’s aantrekkelijker voor fraudeurs en kwetsbaarder voor fraudes. Opmerkelijk is dat de jaarrekeningen van VvE’s in veel gevallen slechts heel weinig informatie geven over die VvE-reserves. Kunt u bijvoorbeeld in de jaarrekening van uw VvE  lezen of de planning voor het groot onderhoud helemaal gerealiseerd is? En hoeveel geld er bij de laatste onderhoudsklussen eigenlijk over is gebleven of tekort is gekomen ten opzichte van de begroting?

Er is nu de mogelijkheid om in slechts twee avonden of middagen uw kennis op het gebied van VvE-financiën op een hoger peil te brengen. Zodat u als bestuurslid van een VvE beter wéét waar u op moet letten en welke eisen u moet stellen. Zodat u als lid van de kascommissie van uw VvE efficiënt én gedegen die belangrijke jaarlijkse controle kunt uitvoeren. En zodat u als appartementseigenaar en VvE-lid ‘transparant’ krijgt wat er met uw eigenaarsbijdragen is gebeurd en geen angst hoeft te hebben dat er geld is verdwenen. Is het bezit van uw appartement u een dergelijke investering van twee avonden of middagen waard? Bekijk dan de workshop Financiën van de VvE ,

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  Nieuws

  VvE’s onbewust financier van “VvE Beheerder vertrekt naar Spanje”

  FinancieelKascommissie

  Wie mag een controleverklaring afgeven?

  NieuwsFraude

  Piraterij op bankrekening Rijswijkse VvE kon waarschijnlijk jaren lang doorgaan

  VvE Rechtspraak - GeldzakenVvE Rechtspraak - Splitsingsreglement

  Wijziging van de splitsingsakte kan niet via de rechter

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.