Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Kascommissie

Samenstelling van de kascommissie

Samenstelling van de kascommissie

Samenstelling van de kascommissieBezitters van het boek De Kascommissiegids voor VvE’s en Financiën van de VvE, gids voor bestuurders en appartementseigenaren kunnen kosteloos vragen stellen aan de auteur, Maarten den Ouden. Van die mogelijkheid maken vele appartementseigenaren, VvE-bestuurders en VvE-kascommissieleden dankbaar gebruik.

Omdat veel van die vragen en antwoorden ook interessant zijn voor een breder publiek, zullen we voortaan in elke VvE Nieuwsbode één van die vragen met het antwoord publiceren.

Ik heb een vraag ten aanzien van de inhoud van het boek De Kascommissiegids voor VvE’s. Op blz. 10 staat iets dat mij niet helemaal duidelijk is. Er staat “De wet eist namelijk dat de kascommissie uit tenminste twee leden van de VvE bestaat”.

In de wet, artikel  48, lid 2 staat niet dat de leden tevens lid van de VvE moeten zijn. Er staat alleen dat de commissie uit tenminste twee leden moet bestaan. Dat zou mijns inziens, naar analogie van de Raad van Commissarissen(RvC), ook door 1 of 2 externe deskundigen kunnen worden ingevuld. Zeker gezien de belangrijke taak van een kascommissie lijkt deze mogelijkheid ook voor de hand te liggen.

Welk wetsartikel heb ik gemist of verkeerd uitgelegd?

 

Antwoord

 

De bewoording van lid 2 van artikel 48 (boek 2 van het Burgerlijk Wetboek) geeft vaker aanleiding tot dit misverstand. Maar de wet bedoelt met “tenminste twee leden” echt twee leden van de VvE en niet leden van de commissie. Hierover is ook jurisprudentie, recent ook nog, zie dit artikel ter toelichting.

Je refereert nog aan een RvC, het verschil is dat een RvC toezicht in veel bredere zin houdt; de kascommissie controleert ‘slechts’.

Vroeger bevatte artikel 48 ook nog een lid waarin expliciet werd verwoord dat de kascommissie zich door een deskundige kon laten bijstaan; ook dit geeft al aan dat de kascommissie uit leden van de vereniging moet bestaan (want immers anders had de deskundige ook rechtstreeks in de kascommissie benoemd kunnen worden).

Over de auteur

Het algemene redactie account van VvE Centraal. De redactie van VvE Centraal streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan de kennisverbetering rondom het thema Vereniging van Eigenaars.. VvE Centraal heeft contacten binnen bestuurders, professionele beheerders en dienstverleners voor een VvE in Nederland.. Toch opereert VvE Centraal geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. VvE Centraal is een onafhankelijk en openbaar podium voor alle partijen die geïnteresseerd zijn in de Vereniging van Eigenaars..
  Gerelateerde artikelen
  Nieuws

  VvE’s onbewust financier van “VvE Beheerder vertrekt naar Spanje”

  FinancieelKascommissie

  Wie mag een controleverklaring afgeven?

  NieuwsFraude

  Piraterij op bankrekening Rijswijkse VvE kon waarschijnlijk jaren lang doorgaan

  VvE Rechtspraak - GeldzakenVvE Rechtspraak - Splitsingsreglement

  Wijziging van de splitsingsakte kan niet via de rechter

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  2 reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.