FinancieelKascommissie

Controleer je een coöperatieve vereniging ua anders dan een VvE?

Mobile homesBezitters van het boek De Kascommissiegids voor VvE’s en Financiën van de VvE, gids voor bestuurders en appartementseigenaren kunnen kosteloos vragen stellen aan de auteur, Maarten den Ouden. Van die mogelijkheid maken vele appartementseigenaren, VvE-bestuurders en VvE-kascommissieleden dankbaar gebruik.

Omdat veel van die vragen en antwoorden ook interessant zijn voor een breder publiek, zullen we voortaan in elke VvE Nieuwsbode één van die vragen met het antwoord publiceren.

In hoeverre zijn er voor een coöperatieve vereniging ua nog bijzondere vereisten voor een kascommissie om aandacht aan te besteden?

Onze coöperatieve vereniging beheert een vakantiepark met vakantiehuisjes van particuliere eigenaren en is verantwoordelijk voor het onderhoud van wegen, riolering, watervoorziening en dergelijk. Lijkt dus op een VvE?

Antwoord

Een coöperatieve vereniging ua voor recreatiewoningen lijkt in veel opzichten inderdaad op een Vereniging van Eigenaren. Het hangt van de inhoud van de statuten en andere reglementen af in welke mate die gelijkenis er is.

De controle-aanpak van de kascommissie is qua systematiek identiek aan die van een VvE. Als je De Kascommissiegids voor VvE’s hebt kun je de checklists daarin voor een heel groot deel gebruiken.  De checklists kan je downloaden van de website (in Word) en op onderdelen aanpassen aan de afwijkingen die binnen de vereniging gelden.