Financieelonkostenvergoeding

Vrijwilligersvergoeding binnen de VvE

Vrijwilligersvergoeding binnen de VvEBezitters van het boek De Kascommissiegids voor VvE’s en Financiën van de VvE, gids voor bestuurders en appartementseigenaren kunnen kosteloos vragen stellen aan de auteur, Maarten den Ouden. Van die mogelijkheid maken vele appartementseigenaren, VvE-bestuurders en VvE-kascommissieleden dankbaar gebruik.

Omdat veel van die vragen en antwoorden ook interessant zijn voor een breder publiek, zullen we voortaan in elke VvE Nieuwsbode één van die vragen met het antwoord publiceren.

Ik doe in onze VvE zeer veel “klusjes” om de kosten voor de leden tot een minimum te beperken en krijg daarvoor een vergoeding van € 4,50 per uur. Tevens heb ik als ‘technisch adviseur’ van onze VvE alle contacten met leveranciers en enderhoudsbedrijven. Daarnaast ben ik penningmeester en krijg daar een vaste vrijwilligersvergoeding per jaar voor. Ik heb begrepen dat betaald “vrijwilligerswerk” tot maximaal € 1500 per jaar vrijgesteld is voor de inkomstenbelasting. Geldt dit in genoemd geval voor zowel de functie van technisch adviseur € 1500,– als voor penningmeester ad € 1500 dus  in dit geval samen € 3000,– of gewoon € 1500,– voor alle werkzaamheden per jaar samen ?

Antwoord

De vrijwilligersregeling van de belastingdienst geldt per vrijwilliger en niet per functie. Dus u mag in totaal maximaal € 1.500 per jaar volgens de vrijwilligersregeling ontvangen.

Als het méér is dan moet de VvE de betalingen opgeven aan de belastingdienst. En u moet het totale bedrag (dus bijv. € 3.000) aangeven in uw aangifte inkomstenbelasting als inkomsten uit overige werkzaamheden. Dat betekent dat u daarover (na aftrek van door u aantoonbaar gemaakte kosten) ook inkomstenbelasting zult moeten betalen.